Zgodovina se ponavlja; cenzura LGBTIQ+ knjig pri naših sosedih

Cenzura knjig z LGBTIQ+ tematiko na Madžarskem
Cenzura knjig z LGBTIQ+ tematiko na Madžarskem Foto: Nadzeya Haroshka iz iStock

Na Madžarskem prah dviguje nova zakonodaja, ki narekuje cenzuro knjig s tematiko spolnosti in spolne identitete. Dogodki zadnjih nekaj dni pričajo o tem, da se očitno iz preteklosti nismo naučili pomembnosti zagotavljanja pravice do svobode govora.

Prva država, na katero mnogi izmed nas pomislimo, ko govorimo o kršenju tovrstnih pravic. je zagotovo Severna Koreja in njihov konservativni režim. Ena izmed držav, ki pa je zadnjih nekaj let v središču pozornosti, pa je tudi naša severovzhodna soseda Madžarska, ki kljub svojemu članstvu v Evropski uniji redno krši razne evropske smernice in ne nazadnje tudi osnovne pravice njihovih državljanov.

flag, pride, lgbt
Foto: Astrobobo iz Pixabay

Nov zakon naj bi ščitil otroke

Madžarska je namreč leta 2021 sprejela zakon, ki naj bi po njihovih besedah ščitil otroke, a izgleda, kot da počne vse drugo kot to. Po tem zakonu je pri naših sosedih prepovedano kakršno koli ozaveščanje otrok in najstnikov o spolnosti in spolni identiteti. Neupoštevanje tega zakona pa lahko pripelje tudi do visoke denarne kazni, kar lahko potrdi tudi primer druge največje madžarske knjigarne, ki je prejela kazen 31 tisočih evrov.

Nejasna so tudi pravila cenzure

To pa na žalost ni osamljen primer. Po pričevanju mnogih knjigarn in njihovih uslužbencev, je velik problem tudi splošna zmeda glede pravil kakšne vsebine so sploh še dovoljene in katere bi utegnile knjigarni prinesti visoko položnico s kaznijo. Prodaja knjig z omenjeno tematiko torej ni prepovedana, mora pa biti, v dotičnem primeru knjiga s takšno vsebino, v prodaji v zaprti embalaži.

Isolated books and chain with padlock
Foto: ajt iz iStock

Aktivisti so v znak protesta proti temu nadvse diskriminatornemu zakonu, na ulicah pričeli podarjati knjige s tematiko LGBTIQ+, ki pa so zavite v prozorno folijo. Vrstijo se protesti, Evropska unija pa stoji križem rok in dogajanje, ki je precej podobno tistemu iz druge svetovne vojne, ko so množično sežigali knjige, ki so vsebovale »po njihovem prepovedane in škodljive tematike«, opazuje od daleč in nič ne ukrene.

Junior novinar

VIRRTV SLO
Prejšnji članekKako je študijski proces za tiste, prizadete v poplavah, prilagodila Univerza na Primorskem?
Naslednji članekZnanstveniki našli nor način, kako zaustaviti globalno segrevanje

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.