Znanstveniki odkrili, da se del možganov selektivno odziva na zvok petja

Skupina znanstvenikov iz Združenih držav Amerike je odkrila posebno skupino nevronov, ki se selektivno odzovejo na zvok petja. Do odkritja so prišli s spremljanjem električne aktivnosti v možganih 15 sodelujočih. Posameznikom so pred operacijo znotraj lobanje namestili elektrode, s katerimi naj bi spremljali epileptične napade.

Zabeležili so električno aktivnost kot odziv na 165 različnih zvokov, od instrumentalne glasbe do govora in pasjega laježa. S posebnim algoritmom so meritve obdelali in rezultate primerjali s fMRI slikami, ki so jih že predhodno posneli na 30 posameznikih. S tem so združili prednosti obeh metod.

Rezultati so potrdili prejšnja dognanja s fMRI posnetkov, da obstajajo nevroni, ki se odzivajo zgolj na govor ali se odzivajo močneje ob glasbi. Poleg tega so razkrili, da obstajajo tudi nevroni, ki se selektivno odzivajo le na petje, medtem ko se na običajen govor in druge oblike glasbe odzivajo zelo šibko.Črne povezave nevronov na belem ozadju

Raziskovalci se sedaj trudijo odkriti, na kaj točno se možgani odzivajo ob zvoku petja: na višino in zven, na melodije in ritme? Poleg tega si želijo izvedeti, kako se je ta selektivnost izoblikovala med razvojem in evolucijo. Z raziskovanjem vpliva aktivnosti teh možganskih predelov na preostale dele možganov bi lahko bolje razumeli, zakaj pesmi v nas lahko prebudijo čustva in spomine.

Zanimivo je tudi vprašanje, zakaj pravzaprav obstajajo nevroni specializirani zgolj za petje in se zvoki petja v možganih obdelujejo ločeno od preostalih zvokov. Ena izmed možnih razlag je, da takšen sistem poslušalcu omogoča, da se lažje osredotoči na določene zvoke v hrupnem okolju. Če na koncertu na primer poslušaš najljubšega pevca, lažje ignoriraš glasen pogovor v ozadju, ker se zvoki obdelajo v ločenih možganskih predelih.Pevec na odru z dvignjenimi rokami, okoli njega množica oboževalcev na koncertu

Prejšnji članekOcena filma: Cyrano
Naslednji članekKako se fotografirati s telefonom Huawei P50 Pro?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.