Znanstveniki odkrili kar dvakratno povečanje možnosti uspešnega vzpona na Mt. Everest

Ameriški raziskovalci so v strokovni reviji PLOS One objavili prispevek, v katerem ugotavljajo, da so se možnosti alpinistov, da jim uspe prvi vzpon na Mount Everest v zadnjih dveh desetletjih kar podvojile. Raziskovalci, ki so podatke izvozili iz arhiva Himalayan Database, ugotavljajo, da je med leti 1990 in 2005 prvi vzpon uspel tretjini alpinistov, med leti 2006 in 2019 pa kar dvema tretjinama.

Razlogov za to je več

Raymond Hay, raziskovalec na univerzi Washington v Seattlu in soavtor raziskave ugotavlja, da je eden od razlogov za povečanje verjetnosti uspešnega prvega vzpona na najvišjo goro sveta najverjetneje zanesljivo izboljšana vremenska napoved, ki plezalcem omogoča lažje določanje primernega časa za vzpon.

Naslednji razlog za povečano uspešnost alpinistov je dodaten kisik, ki ga alpinisti vse več uporabljajo že na precej nižjih nadmorskih višinah kot pred leti. Prav tako na vzpon vpliva boljša pot, kajti pot ima vse več fiksnih vrvi, ki olajšujejo in skrajšujejo vzpon na 8848 metrov visoko goro. Vzrok za to je vedno več vzponov ter posledično tudi izkušenejši vodniki in spremljevalci, ki alpinistom pomagajo pri podvigu.

woman carrying sack of hay on back while holding stick
K temu pripomore tudi izkušenost pomagačev.

Problem, ki se odpira

Nemška tiskovna agencija dpa pa pri tem opozarja na zmanjševanje pomembnosti dosežkov alpinistov. Študija po podatkih namreč kaže tudi, da so imeli tisti, ki so se na najvišjega osemtisočaka uspešno povzpeli prvič med leti 2006 in 2019 manj alpinističnih izkušenj od predhodnikov. V zadnjih desetih letih so se na Mount Everest povzpeli celo slep alpinist, 13-letnik in 80-letni alpinist.

Raziskava kaže tudi na zanimivo odkritje glede starosti alpinistov, ki so se na Mount Everest povzpeli. Odkrili so namreč, da igra starost alpinistov vse manjšo vlogo in da ima danes 60-letnik statistično enake možnosti za vzpon, kot jih je imel 20 let nazaj 40-letnik.people carrying backpack

Ali spol igra vlogo tudi v alpinizmu?

Zanimiva je ugotovitev, da se je v zadnjih tridesetih letih število žensk alpinistk zelo povečalo. Mount Everest je sicer še vedno bolj priljubljen pri moških, a med leti 1990 in 2005 je bilo v odpravah, ki so uspešno prišle do vrha najvišje gore sveta 9 % žensk, med leti 2006 in 2019 pa se je odstotek povzdvignil na kar 15 %. Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da so bile odstotkovno ženske pri vzponu uspešnejše od moških – moških, ki so dosegli vrh je 64 %, žensk pa 68 %.

VIRsta
Prejšnji članek10 najbolj zanimivih subredditov
Naslednji članekKo zdravje postane življenjski slog – s ključnikom #NovZačetek in napravami Huawei

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.