Znanstveniki razkrivajo skrivnosti morskih deklic

Morska deklica
Foto: Joseph Cress on Fiji Mermaid Project

Mitološka bitja, ki prihajajo iz bajk, pripovedk in ustnega izročila mnogih narodov so že skozi leta postavljena pod drobnogled znanstvenikov. Mnogi si ne znajo povsem razložiti, kako so mnoge od legend nastale, tako je to zelo zanimivo področje raziskovanja. Znanstveniki so skenirali mumificirane ostanke domnevne »sirene« iz Japonske. Prvi rezultati kažejo, da gre za grozljivo mešanico delov rib, opic in kuščarjev.

Zgodovina morske deklice

Zdi se, da je skrivnostna mumija morske deklice zlonamernega videza, ki so jo pred več kot 100 leti vrnili v ZDA z Japonske, mešanica delov ribe, opice in kuščarja, ki so bili združeni kot Frankensteinova pošast, kažejo prvi pregledi.

Strašljiva mumija, ki je dolga približno 29 centimetrov, je znana kot »sirena s Fidžija« zaradi podobnosti z istoimenskim predmetom, ki naj bi ga kontroverzni šovman PT Barnum v 1840-ih kupil s Fidžija. Mumijo je leta 1906 na Japonskem kupil ameriški mornariški častnik, ki jo je podaril zgodovinskemu društvu okrožja Clark v Springfieldu v Ohiu. Dokumenti, ki so bili društvu dostavljeni skupaj z mumijo, kažejo, da sega v sredino 19. stoletja.

Ob tem je potrebno dodati, da ta določena morska deklica ni edina svoje vrste. Ena od njih je razstavljena tudi v Muzeju arheologije in etnologije Peabody Univerze Harvard. Le ta je imela nekoliko drugačno zgodovino. Ob teh upodobitvah so nekateri mnenja, da so jih ustvarili japonski ribiči s smislom za humor in da naj bi bilo tej upodobitev veliko. Prodajali naj bi jih po vsem svetu.

Fiji morska deklica
Foto: Joseph Cress on Fiji Mermaid Project

Prve rentgenske slike

Zdaj so raziskovalci prvič raziskali identiteto morske deklice z rentgenskim slikanjem in računalniško tomografijo razmršenih ostankov.

»To nam je omogočilo, da mumijo vidimo v skoraj vseh dimenzijah v upanju, da bomo videli, kaj je v njej,« je povedal vodja projekta Joseph Cress , radiograf na univerzi Northern Kentucky.

Začetna preiskava je pokazala, da se zdi, da je mumija narejena iz glave in trupa opice, prišite na obglavljeno telo ribe, medtem ko so roke sirene krempljaste noge kuščarja – najverjetneje komodoškega varana.

Skeniranje je prav tako razkrilo par lesenih količkov znotraj ostankov – eden je potekal od glave do repa in drugi čez lopatice – ki so bili domnevno dodani, da bi ohranili bitje nedotaknjeno, je dejal Cress.

Raziskovalci trenutno poskušajo rekonstruirati podrobnejši model morske deklice in njenih posameznih delov iz svojih skeniranj. Ko bodo modeli dokončani, jih ekipa namerava poslati v živalske vrtove in akvarije, da bi pomagali prepoznati komponente na ravni vrste.

Rentgenska slika morske deklice
Foto: Joseph Cress on Fiji Mermaid Project

Ta morska deklica ni edina, ki jo raziskujejo

To ni edina mumificirana morska deklica, ki je bila v zadnjem času podvržena intenzivnemu skeniranju.

Marca 2022 so raziskovalci analizirali podoben primerek, ki so ga odkrili v skriti škatli v japonskem templju. Raziskovalci so sprva pričakovali, da je bila ta morska deklica, ki je bila dolga 30,5 cm in izvira iz sredine 18. stoletja, tudi hibrid opice in ribe. Toda naknadni pregledi februarja so pokazali, da je bila mumija pretežno narejena iz blaga, papirja in bombaža, pobarvana s peskom in ogljem ter povezana s kovinskimi zatiči. Različni deli živali, vključno z dlakami sesalcev in ribjo kožo, so bili prilepljeni na zunanji del lutke.

Obe sireni sta najbolj podobni »ningyo« – mitičnim ribam podobnim bitjem s človeško glavo. V japonski mitologiji naj bi ženska živela 800 let, potem ko je pojedla eno od teh izmišljenih zveri, in tako so bitja postala simbol dolgoživosti. Zato je verjetno, da so ribiči izdelovali kriptidne mešanice, da bi jih prodali premožnim ljudem, ki so si želeli podaljšati življenje.

Morska deklica
Foto: Harvard University’s Peabody Museum of Archaeology and Ethnology on Wikipedija

Seveda dobičkarji služijo še danes

Navodila za izdelavo morske deklice s Fidžija so se pojavila v izdaji revije Fortean Times v članku, ki ga je napisal strokovnjak za posebne učinke in stop-motion animator Alan Friswell. Namesto da bi figuro zgradil z deli ribe in opice, je Friswell uporabil papirnato kašo in kit za modeliranje, zatesnjen z lepilom za tapete in z lasmi lutke, prilepljenimi na lasišče.

Mitologija pa še danes prevladuje na Japonskem. Med pandemijo novega koronavirusa so se slike ningyo in amabie pogosto pojavljale. Veliko ljudi je molilo k razstavljeni sireni templja Enju-in. Nekateri so celo poskušali odtrgati in pojesti njegove luske, da bi lahko preživeli pandemijo.

Dog-mermaid. Contemporary artwork. One cute dog, Clumber sitting and looking at camera isolated on neon pink blue studio background with drawings. Concept of modern art, design, line art. Animal in human life.
Foto: master1305 iz iStock
Prejšnji članekKatere knjižne novosti ponuja Biblos?
Naslednji članekMcDonald’s kava, kako si lahko tako okusna?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.