Znanstveniki razvili kožo na prstih robota

Znanstveniki uspešno namestili kožo na robotsko roko
Znanstveniki uspešno namestili kožo na robotsko roko Foto: arttoart97 iz Pixabay

Vsi smo najverjetneje gledali prvi ali drugi del Terminatorja, kjer Arnold Schwarzenegger igra sprva zlobnega, v drugem delu pa prijaznega morilskega robota s človeškim videzom. Znanstveniki so naredili velik korak k temu, da bodo takšni roboti postali resničnost. Človeške kožne celice so namreč uspešno namestili na robotski prst. Celice so se kmalu razvile v kožo in nastale so gube. Tako bodo lahko v bližnji prihodnosti roboti po videzu kmalu vse bolj podobni ljudem.

Cilj projekta je, da bi lahko v prihodnosti ljudem podobni roboti bolj naravno komunicirali z ljudmi v različnih vlogah, sploh v zdravstveni negi in storitveni industriji.

Koža na prstu robota ima zmožnost celjenja

Prst, ki se lahko celi sam, je impresiven tehnični podvig, ki briše mejo med človekom in strojem. Kljub temu tudi znanstveniki ne vedo, kakšen bo odziv ljudi na takšno tehnologijo. Ali bodo ljudem ta zanimiva ali se jim bo zdela grozljiva.

V preteklosti so znanstveniki na tem področju prišli le do razvoja kožnih presadkov. Listi kože, ki se uporabljajo pri rekonstruktivni kirurgiji. Žive kože pa jim vsaj do sedaj ni uspelo ustvariti.

Koža na prstu se lahko celi s pomočjo kolagenskih povojev. Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji so za prvo pomoč pred kratkim preizkušali podobno tehnologijo biotiskanja.

Človeška koža na robotu je le prvi korak

Vseeno je to le prvi korak, ki je pokazal kar nekaj omejitev, med drugim je koža občutno bolj šibka od prave. Poleg tega je ena bolj pomembnih in večjih omejitev, da se kožne celice izsušijo, ker niso povezane s preostalim človeškim telesom in njegovimi sistemi. Zato prst in koža vsake toliko časa potrebujeta vlažilno tekočo kopel.

Znanstveniki so ob najavi uspešnega prvega dela projekta napovedali naslednje korake. Prstu želijo dodati lastne mešičke in nohte, poleg tega želijo v prihodnosti omogočiti, da bo robotski prst imel možnost občutka za dotik in celo znojne žleze. Po prstu je cilj razviti tudi kožne celice za pokrivanje robotskega obraza.

Gre le za eno od mnogih študij, katerih cilj je, da bi roboti v prihodnosti bili videti čim bolj človeški. O raznoliki ponudbi na tem področju pove vse dejstvo, da obstaja podjetje, ki ponuja izdelavo robota, ki bi bil videti kot lastnik.

Scientists put living skin on robot that can heal when cut and has wrinkles too

VIRNerdist
Prejšnji članekŽan Mahnič od vlade zahteva seznam novo zaposlenih in premeščenih
Naslednji članekV le petih mesecih tega leta v ZDA že 27 streljanj v šolah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.