V le petih mesecih tega leta v ZDA že 27 streljanj v šolah

učilnica, pogled od zadaj, otroci sedijo
Taylor Wilcox on Unsplash

Po poročanju ameriškega National Public Radio (NPR) je bilo letos v Združenih državah Amerike že 27 streljanj v šolah. Slednja obsegajo vse napade s strelnim orožjem v izobraževalnih ustanovah, kot so vrtci, osnovne in srednje šole ter fakultete.

V vseh 27 strelskih napadih so zabeležili poškodovane ali smrtne žrtve. Na portalu Education Week so od leta 2018 do zadnjega incidenta, ki se je zgodil pred dvema tednoma, prešteli kar 119 streljanj na šolah. V vzorec so všteli vse dogodke, ko je imela vsaj ena oseba strelno rano.

V ZDA vsako leto na stotine množičnih streljanj

Združene države Amerike z naskokom prednjačijo v številu streljanj v izobraževalnih ustanovah v razvitem svetu. Več o državah z največ streljanji si lahko prebereš v našem prispevku.

ZDA so splošno znane po nasilju z orožjem. Gun Violence Archive je v letu 2022 naštel že več kot 200 množičnih streljanj v tej državi. Po njihovih podatkih je bilo lani skupno 693 tovrstnih streljanj, leta 2020 jih je bilo 611, leta 2019 pa 417.

Education Week je v lanskem letu zabeležil 34 streljanj v šolah, v »koronskem« letu 2020 »le« 10, tako v letu 2019 kot 2018 pa 24.

pištola umerjena v kamero/ gledalca
Foto: Max Kleinen on Unsplash

Kruto streljanje pred dvema tednoma že 27. letos

Do zdaj so v letu 2022 v ZDA prešteli že 27 streljanj, ki so skupno terjala 27 življenj, od tega 24 otroških. Še 56 oseb je bilo ranjenih.

Le sedem od teh dogodkov je pustilo smrtne žrtve, v šestih primerih je umrla ena oseba, v zadnjem streljanju pa kar 21.

V napadu v osnovni šoli v mestu Uvalde v južnem Teksasu je 24. maja streljal 18-letnik. Umrlo je devetnajst otrok in dva odrasla, tudi strelec, ki so ga ubili organi pregona. Žrtve napada so bili učenci drugega, tretjega in četrtega razreda, stari od sedem do deset let.

V Evropi letos tri množična streljanja

V Evropi smo letos zabeležili tri množična streljanja, dva od teh v šolah. 24. januarja je 18-letni študent streljal med predavanjem na univerzi v Heidelbergu na jugozahodu Nemčije. Ubil je enega študenta, tri poškodoval, nato pa sodil še sam sebi.

Pred vojno v Ukrajini je v tovarni Yuzhmash v mestu Dnipro strelec ubil pet ljudi, še pet jih je ranil. To se je zgodilo 27. januarja, osumljenec je nabornik ukrajinske nacionalne garde. Tretji strelski napad se je zgodil 26. aprila v Veshkaymi v Rusiji. Napadalec je v vrtcu ubil eno zaposleno osebo in dva otroka, tudi on je nato ubil še sebe.

Preberi tudi naš prispevek To so države z največ streljanji v šolah na svetu.

V ZDA razširjeno nasilje z orožjem

strelni naboji zraven pištole
Foto: Joe on Unsplash

ZDA so – morda stereotipno, morda upravičeno – znane po razširjenem nasilju s strelskim orožjem in predvsem po tem, da lahko do orožja pride praktično vsak ne glede na starost.

Leta 2020 je v ZDA zaradi strelnih ran umrlo 45.222 ljudi, kar je 13,6 na 100.000 prebivalcev. Med 24.576 umori istega leta je bilo strelsko orožje uporabljeno v 79 odstotkih primerov, poroča Pew Research Center.

Nekateri Američani se sicer zavzemajo za večje ukrepe nadzora nad orožjem, vendar se druga stran vedno sklicuje na drugi amandma ustave ZDA, ki zagotavlja pravico do posedovanja in nošenja orožja.

Ameriški predsednik Joe Biden je ostro obsodil zadnje streljanje v Teksasu. Grozno se mu zdi, da majhni otroci vidijo umirati svoje prijatelje, kot da so na bojišču. Dejal je, da imajo ljudje tudi drugod po svetu težave, vendar se množična streljanja kot odgovor nanje nikjer ne zgodijo tako pogosto kot v Ameriki. »Kot narod se moramo vprašati, kdaj se bomo, v božjem imenu, uprli orožarskemu lobiju?« je bil odločen Biden.

Prejšnji članekZnanstveniki razvili kožo na prstih robota
Naslednji članekKatere družabne igre moraš vzeti s seboj na dopust?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.