To so države z največ streljanji v šolah na svetu

senca pištole in dvignjene roke
Foto: Maxim Hopman on Unsplash

Streljanje v šolah obsega vse napade s strelnim orožjem v izobraževalnih ustanovah, kot so vrtci, osnovne in srednje šole ter fakultete. Velikokrat se taki napadi končajo z izgubami življenj, od ene smrtne žrtve pa do več deset. Med njimi otroci, mladostniki, učitelji in drugi zaposleni na šolah, napadalci sami ter policisti.

ZDA daleč pred ostalimi državami

Združene države Amerike z naskokom prednjačijo v številu streljanj v izobraževalnih ustanovah v razvitem svetu. Na splošno so znane po nasilju z orožjem.

Letos so našteli že več kot 200 množičnih streljanj in 27 streljanj v šolah, o čemer si lahko prebereš v našem prispevku.

Podatki o številu streljanj v posameznih državah so odvisno od kriterijev za štetje. Zelo odmevna je bila CNN-ova raziskava, ki je predstavila število streljanj med januarjem 2009 in majem 2018. Iz novic so prešteli incidente, ko je bila ustreljena vsaj ena oseba, ki ni napadalec.

Upoštevajoč ta kriterij so ugotovili, da je bilo v 10-letnem obdobju v ZDA kar 288 streljanj na šolskih območjih. USA Today ob tem opozarja, da je pomemben kontekst in da je bilo pred in po tem časovnem obdobju še veliko streljanj. Glede na drugo bazo podatkov je bilo v zadnjih 50 letih v ZDA preko 2000 streljanj v šolah.

Zastava ZDA na stavbi v New Yorku
Foto: Nik Shuliahin, Unsplash

V ZDA 288 streljanj, drugod po svetu v istem času 45

Po CNN-ovih podatkih, ki jih predstavlja tudi statistična baza World Population Review, se je streljanje v šoli med 1. januarjem 2009 in 21. majem 2018 zgodilo v 19 državah po svetu.

V tem času so v vseh ostalih državah, ki niso ZDA, našteli skupno 45 streljanj. Teh 18 držav ima skupaj dobre štiri milijarde prebivalcev, ZDA pa približno 334 milijonov.

Treba je vzeti v zakup, da države različno poročajo o tovrstnih dogodkih. Če o incidentu niso poročali mediji, morda podatki o njem niso prišli do svetovne baze podatkov. Primer je država Honduras, kjer je veliko nasilja z orožjem, dejansko število streljanj pa ni točno znano izven državnih meja.

Država Število streljanj v šolah
ZDA 288
Mehika 8
Južnoafriška republika 6
Indija 5
Nigerija, Pakistan 4
Afganistan 3
Brazilija, Kanada, Francija 2
Azerbajdžan, Kitajska, Estonija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Kenija, Rusija, Turčija 1

Število streljanj po državah (2009-2018) po podatkih CNN-ove raziskave.

V Evropi relativno malo streljanj

Po podatkih World Population Review v Evropi ni bilo veliko streljanj na šolah niti izven časovnega okvirja 2009-2018.

Največ naj bi jih bilo v Nemčiji, in sicer osem od leta 1913 do danes, šest pa v Rusiji (dva lani in eno letos aprila).

Tri streljanja so zabeležili v Združenem kraljestvu (vsa med 1967 in 1996) in na Finskem (od 1989). Dve so prešteli na Nizozemskem (1999 in 2004) in v Franciji (2012 in 2017).

Po eno pa v Litvi (1925), na Švedskem (1961), Danskem (1994), Madžarskem (2009), v Grčiji (2009), Estoniji (2014), Španiji (2015), na Krimu (2018) in na Poljskem (2019).

Evropa na globusu
Foto: Nejc Soklič on Unsplash

Aprila v Sloveniji 14-letnik v šolo prinesel pištolo

V Sloveniji ne beležimo streljanj na šolah, le nekaj incidentov. Letos aprila je 14-letnik na Osnovno šolo Žužemberk prinesel pištolo. V garderobnih prostorih, kjer je bilo več učencev, je po podatkih policije prišlo do nenamerne izstrelitve krogle iz te pištole v tla. Poškodovan je bil le en 13-letnik, ki so ga delci iz krogle oplazili po nogah.

VIRWorld Population Review
Prejšnji članekPrijavi se na Squid Game: Izziv in osvoji 4,56 milijonov dolarjev
Naslednji članekŠtirje novi nakupovalni centri: Supernova Group se še naprej širi tudi na Slovaškem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.