Znanstveniki razvili napravo, ki bo spremenila prihodnost diagnostike

production of central processing units, gloved hand holds a cpu. Global chip shortage concept
Foto: Tanaonte iz iStock

Diagnostika je ena najpomembnejših obveznosti zdravnika, hkrati pa je tudi ena najtežjih, saj so pomembni številni faktorji, tako pri razvoju, kot pri poteku bolezni. Da bi zdravnikom olajšali diagnostiko in jim pomagali zmanjšati pojavnost napak pri diagnostiki, so se razvila številna orodja in naprave, ki zdravnikom olajšujejo diagnostiko. Napredki na področju medicinske tehnologije, pa veljajo za ene najbolj pomembnih. Tako je razveselila novica, da so znanstveniki razvili nov senzorski čip, ki je kar 10-krat bolj občutljiv od trenutnih.

Razvit nov čip z izjemnimi lastnostmi

Na državni univerzi Iowa so znanstveniki Teksas A&M AgriLife Research skupaj s sodelavci razvili poseben senzorski čip. Čip obljublja napredek pri diagnosticiranju, saj je kar 10-krat bolj občutljiv kot trenutno znane metode, ki se uporabljajo v medicini. Čip tudi odpravlja potrebo po kemičnih barvnih reagentih. Nova tehnologija bo omogočala hitro, poceni in zanesljivo diagnostiko bolezni pri rastlinah, hrani, živalih in ljudeh, vključno z odkrivanjem patogenov, ki se prenašajo s hrano, ptičje gripe in COVID-19. Rezultati pa bodo na voljo v 30 minutah.

processor, cpu, computer
Foto: ColiN00B iz Pixabay

To je priložnost za izboljšanje kmetijstva, varne hrane in zdravja ljudi

Raziskavo sta vodila dr. Jinping Zhao, raziskovalec AgriLife Research v Dallasu, in Subin Mao, dr. kandidat za elektrotehniko in računalništvo na državni univerzi Iowa. Kot soavtorja sta sodelovala Junqi Song, Ph.D., izredni profesor in vodja raziskav imunosti rastlin pri AgriLife Research v Dallasu, in Long Que, Ph.D., profesor elektrotehnike na Državni univerzi Iowa.

»Ta raziskava izboljšuje tehnologije, ki so se izkazale kot nekatere od naših največjih priložnosti za izboljšanje kmetijstva, varnosti hrane in zdravja ljudi,« je dejal Song. »Naša publikacija predstavlja korak k uresničitvi teh močnih orodij proti boleznim.«

teamwork, cooperation, brainstorming
Foto: mohamed_hassan iz Pixabay

Nova tehnologija in želja po izboljšavah

Novi senzor izboljšuje tehniko, znano kot izotermično ojačanje, posredovano z zanko, ali LAMP, ki se pogosto uporablja za odkrivanje patogenov z ojačanjem njihove DNK. Zaznavanje produktov LAMP, pomnoženih iz predlog, kot je DNK patogena, pogosto zahteva, da se produkti označijo z uporabo fluorescenčnih barvil – drag postopek z nizko občutljivostjo.

Novi senzor diagnosticira patogene brez takih reagentov in z visoko občutljivostjo. Odpravlja tudi dolgotrajen postopek čiščenja DNK, ki ustvarja izzive za uporabo na mestu nege.

Čip LAMP je pomembna tehnologija tudi iz vidika prenosljivosti in olajšanja testov. Ker se ekipa zaveda napredka, ki so ga s tem čipom dosegli, so si zadali, da še povečajo občutljivost čipa. Cilj skupine je izravnati trenutne izzive pri odkrivanju in razlikovanju vrst in sevov patogenov z visoko podobnostjo zaporedja. Prizadevali si bodo tudi za izboljšanje specifičnosti detekcij in vzpostavitev kvantitativne detekcije z integracijo umetne inteligence in tehnologij za urejanje genov CRISPR.

Future security technology. Fingerprint scan provides security access in DOF. Fingerprint Security Concept. 3D Render.
Foto: Peach_iStock iz iStock
Prejšnji članekNajboljša domača pokovka bo s temi triki vedno zdrav prigrizek
Naslednji članekVeščec, spoštovanje ne ustvari zgodovine: Kako je zapadla serija The Witcher?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.