Znanstveniki trenirajo pse za prepoznavanje covida-19

Nov program na Veterinarski medicini Univerze v Pensilvaniji (Penn Vet) uporablja nosove psov za odkrivanje bolezni. Raziskovalci sodelujejo s psi, da bi ugotovili, ali lahko njihovi vrhunski nosovi pomagajo pri zgodnjem odkrivanju covida-19 pri ljudeh.

Psi, ki lahko odkrijejo vonjcovida-19, bi lahko prepoznali okužbo pri ljudeh, ki so asimptomatski. To bi lahko igralo dragoceno vlogo pri odzivanju bolezni, ko se ljudje vračajo na delo in je socialno distanciranje zmanjšano, so v izjavi zapisali predstavniki Penn Vet.

Psi že dolgo odkrivajo rakaste celice pri ljudeh

Poročila o psih, ki z vohom odkrivajo raka, so dokumentirana že iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Številne celice proizvajajo hlapne organske spojine (VOC), ki imajo izrazite vonjave in so prisotne v človeški krvi, slini, urinu ali sapi.

Študije so pokazale, da je vonj VOC, ki ga sproščajo rakave celice, dovolj edinstven, da lahko občutljivi nosovi psov, opazijo prisotnost rakavih celic med zdravimi. Imajo namreč do 300 milijonov vohalnih celic v primerjavi s približno 6 milijoni človeka. Večino psov je mogoče usposobiti v približno šestih mesecih, da prepoznajo vonj po določenem raku. Enaka sposobnost bi lahko psom omogočila prepoznavanje bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus.

V obdobju treh tednov se bodo najprej naučili prepoznati vonj covida-19 iz vzorcev sline in urina pri okuženih bolnikih s tehniko, imenovano odtis vonja, navajajo pri Penn Vet. Psi bodo nato morali ločiti med temi vzorci in vzorci, ki jih odvzamejo ljudem, ki nimajo bolezni. Potencialni vpliv teh psov in njihova sposobnost zaznavanja bolezni bi lahko bil pomemben. Študija bo uporabila izjemno sposobnost psa, da bo podprl nacionalne nadzorne sisteme nad novim koronavirusom, s ciljem zmanjšanja širjenja virusa v skupnosti.

Toda ali bi lahko izpostavljenost covidu-19 ogrozila pse?

Marca je hišni pes v Hong Kongu testiral pozitivno na covid-19, strokovnjaki pa so sumili, da je bolezen ujel od okuženega lastnika. To je prvi primer prenosa covida-19 s človeka na žival. Vendar so nekateri strokovnjaki dvomili o pravilni diagnozi psa. Sprva, žival ni prejela krvne preiskave, ki bi potrdila prisotnost protiteles za koronavirus, ustvarjenih za boj proti okužbi. Krvni test, ki je bil opravljen pozneje, pa ni našel nobenih protiteles proti koronavirusu.

Mogoče je tudi, da je pes doživel blag imunski odziv na covid-19, za katerega ni bilo potrebe, da je telo ustvarilo specifična protitelesa. Drugi pes, pug iz Severne Karoline, se je izkazal za pozitivnega na novi koronavirus, potem ko ga je verjetno prejel od lastnika, je Time poročal 28. aprila.

Izučeni psi bi bili lahko pripravljeni začeti izvohavati covid-19 pri ljudeh že julija, navajajo pri Penn Vet.

VIRLive Science
Prejšnji članekVrhunske zmogljivosti zložljivega Mate Xs
Naslednji članekPrevidno v naravi: te dni srne v travnike polegajo mladiče!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.