Previdno v naravi: te dni srne v travnike polegajo mladiče!

Z lepim vremenom se vedno več ljudi odpravlja v naravo, a pri tem moramo v tem času biti še posebej pazljivi. Ljudje velikokrat posegamo v naravo, pri tem pa se niti zavedamo ne posledic, ki jih lahko prizadanemo.

V spomladanskih mesecih je v naravi tako treba biti še posebej pozorni na srnine mladiče, ki jih srne polegajo v drugi polovici maja in v začetku junija. Srne mladiče velikokrat pustijo same v visoki travi in na travnikih, medtem ko grejo iskati hrano. Mladiči s tem, nasprotno od prepričanja mnogih, niso izpostavljeni nevarnosti, saj so v tem času brez vonja in tako varni pred plenilci. Zato je pomembno, da se mladičev ne dotikamo, čeprav delujejo izgubljeno. S tem jim zmanjšamo možnost vrnitve v naravo, kajti mati srna mladičev po nekaj dneh ne bo več sprejela zaradi vonja po ljudeh in tako bo mladič prepuščen sam sebi.

Pri tem se je pomembno zavedati, da s tem, ko srninega mladiča vzameš v oskrbo domov, kršiš predpise. Pri tem pa seveda lahko povzročiš nepopravljivo škodo, saj mora imeti srnin mladič pri odraščanju mir.

srnin mladič

Pazljivo pri košnji

Mladim srnam pa spomladi na travnikih grozi tudi košnja – vsako leto se namreč zgodi veliko primerov, ko ljudje na travnikih zaradi visoke trave po nesreči pokosijo srno. Temu se lahko izogneš z malo previdnosti, namestitvijo odvračal in pravilnim načinom košnje. Dan pred košnjo travnika na parcelo namesti zvočna ali svetlobna odvračala, obstajajo pa tudi celo naprave za odkrivanje mladičev. Pravilna košnja travnika se vedno začne od sredine travnika navzven. Mladiči se namreč vedno nagonsko umaknejo proti sredini travnika in tako če začneš kositi od zunaj navznoter, mladiča spraviš v neizbežen položaj.

Pse na povodce

Spomladi moraš paziti tudi, ko sprehajaš psa. Psi namreč lahko napadejo srnine mladiče, ki pa se ne morejo braniti in jih lahko poškodujejo ali pa dosežejo, da jih srna ne sprejme več. Zato vedno ko greš na sprehod s psom čez travnik ali v gozd, imej psa na povodcu. Če se pripeti nesreča, o tem obvesti lovsko družino.

Prejšnji članekZnanstveniki trenirajo pse za prepoznavanje covida-19
Naslednji članekKatere erotične igračke skrivajo študentski predali

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.