Znanstveniki v Mehiki odkrili 60 mamutov

Seveda ne živih, temveč okostij. Spektakularno najdbo so odkrili med grajenjem letališča na severu mehiške prestolnice.

Revolucionarni najdbi

Že lani so nedaleč stran od tega najdišča odkrili okoli 14 mamutovih okostij. Najnovejša najdba pa je skoraj nepredstavljiva: »Skoraj preveč jih je, da bi jih kadarkoli lahko izkopali,« pravijo mehiški arheologi z Nacionalnega inštituta za antropologijo in zgodovino. Obe najdbi pričata o tem, kako ugoden je bil za mamute ta prostor, kjer je bilo nekoč globoko jezero, hkrati pa zavračata klasično predstavo prazgodovinskega lova.

Na »bregovih« nekdanjega jezera imenovanega Xaltocan, približno 10 kilometrov oddaljenega od lanskoletnega najdišča, so z izkopavanji so začeli oktobra, po približno pol leta pa so (do zdaj) našli 60 okostij teh izumrlih rastlinojedcev. V in ob jezeru naj bi namreč rasle velike količine trave in trstičevja, ki je za mamute v bližini predstavljalo pomemben vir hrane. Zato predvidevajo, da naj bi se najdbe v tem ritmu nadaljevale in da bi lahko vsak mesec odkrili približno 10 mamutov. Raziskovanje bodo zaključili leta 2022, ko naj bi bilo dokončno zgrajeno tudi letališče.

Mamut in lovec.

Jame in jezero namesto pasti

Lani pa so na istem območju v dveh globokih jamah, izkopanih pred približno 15 000 leti, našli kosti, ki so pripadale vsaj 14 mamutom. Ti 2 metra globoki jami sta našim prednikom služili kot pasti za mamute. Raziskovalci z inštituta predvidevajo, da so lovci pregnali mamute do pasti in jih tako ulovili. Ureznine na najdenih kosteh pričajo o tem, da so živali zaklali.

Mamuti, ki so jih nedavno odkrili pri jezeru Xaltocan, so se verjetno zagozdili v jezerskem blatu in umrli, ali pa so jih pojedle druge živali. Možno pa je tudi, da so lovci blato na jezeru in na njegovih brežinah uporabili kot naravne pasti in vanje prignali mamute.

»A spet bo mamut za kosilo?«

Ogromna količina najdenih okostij morda nakazuje tudi na to, da je bil mamut veliko večkrat na »jedilniku naših prednikov«, kot smo si predstavljali. Očitno je bil celo del njihovih vsakdanjih obrokov. Do nedavnega je namreč med raziskovalci veljalo prepričanje, da so mamuta jedli poredkoma, le ob posebnih priložnostih.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekTop 3 najbolj zapeljivi vonji in parfumi
Naslednji članekRevolucija skozi možganski filter Russela Branda

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.