Revolucija skozi možganski filter Russela Branda

Russel Brand je komik, TV in radio voditelj, avtor in igralec. Najslabše od vsega mu gre ravno to slednje, zato je jasno, da ga poznamo po drugih stvareh. Najbolj je poznan po svojih stand up nastopih in poroki s Katy Perry. Ta se je končala, a Russel Brand je ostal tak, kot je. Čeprav tudi to ni res, saj je doživel pravo pravcato revolucijo. Tako se tudi imenuje njegova knjiga, kjer »želi sprožiti« revolucijo. Iz kapitalizma v nekaj, kar to ni.

Russel Brand: Revolucija, prevedla Polona Glavan, založba Sanje, 352 strani.

Russel nekoč in danes

Čeprav je na Otoku poznan na vseh medijskih platformah, smo ga Slovenci opazili šele v filmih in njegovih nastopih. Iz filmov se je umaknil, ker ni bil dober igralec, njegovi filmi pa so podpovprečni. Njegova kariera komika pa je nekaj drugega. Bivši odvisnik od drog, alkohola in pornografije. Oseba z bipolarno motnjo in hiperkinetičnim sindromom (ADHD). Že samo iz teh stvari se lahko dobi veliko materiala za nastope, kar je tudi uporabil. Ko pa je proti sredini prejšnjega desetletja začel spreminjati svoje obnašanje in razmišljanje, so ga ljudje začeli gledati še bolj čudno. Sam vem, da je moralo miniti kar nekaj let, preden sem ga začel jemati »resno«. Kot sam pravi, je odkril boga, jogo in ljubezen. Vse to mu je pomagalo, da se je kot oseba spremenil in je dejansko zrcalna slika Branda, ki je nekoč obstajal. Ostali pa so milijoni in zato njegove misli v knjigi niso ravno najbolj trezne narave.

Revolucija v knjigi, svetu in njegovih mislih

Revolucija je Russelov zapis o vsem, kar mu je padlo na pamet. Če je bil to njegov namen, potem okej, a vseeno. Skozi branje knjige dobivamo vpogled v njegovo odraščanje, odvisnost in ozdravitev od le-te. Vmes je še nekaj res revolucionarih idej, ki pa jim manjka tisti občutek realnosti današnjega sveta. Knjigo je, roko na srce, težko brati, saj močno in nezbrano preskakuje med dogodki in časom. Verjetno se ne bi zlagal, če bi rekel, da knjiga ne bi bila nikoli izdana, če on ne bi bil Russel Brand. V knjigi ponudi, oziroma vsaj misli tako, nove poglede na kapitalizem, vodje držav, našo zaprtost in zategnjenost narodov. A bolj kot zanimivo branje je to le branje idej nekoga, ki nima podlage učenja, na kateri je te »ideje« gradil. So pa zanimive ideje in pogledi na svet.

Revolucija

Kot nekdo, ki je spremljal Brandovo kariero, lahko povem, da je s spremembo miselnosti in načina življenja prispel do novega dela v svoji zgodbi. Reče se ji odraslost, ki je pri zvezdnikih takega kalibra manjka. Knjiga bi bila petintridesetkrat bolj zanimiva, če bi govorila o osebnostni rasti in novih načinih življenja, ki nikomur ne škodijo. Tako pa je s to knjigo žal zgrešil in kljub temu, da predstavi nekaj zanimivih tematik, ne doseže cilja, ki si ga je sam zadal. Zdi se mi, da bi svoje misli bolje strnil v posnetkih, kot jih že zadnje dve leti objavlja na svojem YouTube kanalu. A kljub vsem tem dokaj slabim stvarem, stoji nasproti nekaj dobrega. Z zgodbami iz otroštva, odvisništva, zvezdništva in še česa nam ponudi zelo zanimiv vpogled v ta svet. Pogled s strani nekoga, ki je počel kot zvezdnik točno tisto, kar bi marsikdo od nas, če bi postal slaven.

Recenzijo nam je omogočila založba Sanje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZnanstveniki v Mehiki odkrili 60 mamutov
Naslednji članekKje lahko študent unovči svoj turistični vavčer?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.