Znanstveniki v meteoritu našli molekule proteina

Znanstveniki so prvič našli popolno molekulo beljakovin v meteoritu, ki je padel na Zemljo pred tridesetimi leti, za katero so precej prepričani, da ni prišla z Zemlje.

Po analizi vzorcev meteorita Acfer 086 je skupina raziskovalcev z univerze Harvard in biotehnoloških podjetij PLEX Corporation in Bruker Scientific ugotovila, da se gradbeni elementi beljakovin kemično razlikujejo od zemeljskih beljakovin. Kot pišejo v svoji raziskavi, je to prvo poročilo o beljakovinah iz katerega koli zunajzemeljskega vira.

Vseeno dopuščajo možnost, da najdba ne gre za beljakovino. Čeprav ekipa meni, da gre za najverjetnejšo razlago, je možno tudi, da je njihova najdba pravzaprav polimer – širok nabor molekul, od katerih beljakovine predstavljajo le del.

Kaj je protein

Protein je organska molekula, sestavljena iz gradnikov, imenovanih aminokisline. Je visokoenergetski vir goriva in ga v telesu najdemo kot gradnik organov, tkiv in drugih komponent, potrebnih za normalno delovanje organizma. Znanstveniki so pred leti prvič v vesolju našli aminokisline ali vsaj molekule, podobne aminokislinam. Pojavile pa so se tudi druge molekule, pomembne za biološko življenje. Raziskovalci pravijo, da so od takrat opažene tudi verige aminokislin, ki pa niso dovolj velike ali organizirane, da bi jih šteli za cel protein.

Meteoriti prinesli življenje na Zemljo

Raziskava mora sicer še skozi akademski pregled stroke, vseeno pa krepi hipotezo, da bi vplivi meteoritov lahko prispevali k razvoju življenja na Zemlji. Možno je, da so bile nekatere molekule ali spojine, potrebne za življenje in uspevanje, dostavljene z bombardiranjem meteoritov na Zemljo.

Odkritje ne potrjuje tega, da obstajajo tudi druge oblike življenja v vesolju. Raziskava ne določa, od kod prihaja ta nezemeljski protein ali kako se je oblikoval. Toda znanstveniki so prepričani, da ni prišel od tod.

VIRScience Alert
Prejšnji članekZanimiva dejstva o WC papirju
Naslednji članekŠtevilo črnih nosorogov narašča

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.