Število črnih nosorogov narašča

dva črna nosoroga na slami

Afriški črni nosorog je bil zaradi divjega lova tik pred izumrtjem, vendar se številke vseh treh podvrst črnega nosoroga v zadnjih letih izboljšujejo.

Trud poplačan

Število afriških črnih nosorogov v divjini je v šestih letih naraslo za nekaj sto. Leta 2012 jih je bilo 4845, leta 2018 predvidoma že 5630. Umetno preseljevanje nekaterih nosorogov na nove lokacije je povečalo njihov habitat in zagotovilo uspešnejše razmnoževanje.

Beli nosorogi

Napovedi za ostale vrste Afriškega nosoroga so še vedno problematične. Beli nosorogi so kategorizirani kot skoraj ogroženi. Njihovo število se v zadnjih letih znižuje, saj imajo največje rogove. Prav tako jih je lažje opaziti, saj se zadržujejo na bolj odprtih lokacijah.

dva bela nosoroga ob vodi
Bela nosoroga.

Boj še ni končan

Leta 2015 je bilo v povprečju vsak dan ubitih 3.7 nosorogov. Divji lov in nezakonito trgovanje se zaradi ostrejših vladnih ukrepov v zadnjih letih zmanjšujeta, vendar boj še zdaleč ni končan. Stroški za ohranjanje stanja so se v zadnjem desetletju močno povečali.

Nove grožnje

Strokovnjaki se bojijo posledic koronavirusa, saj bo pomanjkanje turizma zmanjšalo sredstva za zaščito živali. Učinek covid-19 na globalni turizem bo imel precejšne negativne posledice na delovanje zasebnih komercialnih rezervatov in nacionalnih parkov, ki si prizadevajo za ohranitev vrste.

turist fotografira nosoroga

Tina Geč

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (6 ocen, povprečje: 4,33)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.