Znanstveniki zasnovali napravo, ki zmanjšuje raka

cancer cell made in 3d software
Foto: vitanovski iz iStock

Znanstveniki na Metodističnem raziskovalnem inštitutu v Houstonu so zasnovali potencialno prelomno novo napravo za zdravljenje raka trebušne slinavke, ki je manjša od enega zrna riža. Rak trebušne slinavke je ena najbolj agresivnih oblik bolezni in ena najtežje ozdravljivih, vendar lahko ta nova naprava za vsaditev imunoterapijo dostavi neposredno v tumor. Avtorji študije so vsadek opisali v reviji Advanced Science.

Naprava za vsaditev, manjša od zrne riža

Avtorji študije so izumili, razvili in preizkusili implantibilno nanofluidno napravo za dostavo monoklonskih protiteles CD40 (mAb), obetavnega imunoterapevtskega sredstva, v trajnem nizkem odmerku prek nanofluidnega semena, ki se uvaja v zdravilo (NDES). Končni rezultat, opažen na mišjih modelih, je bil zmanjšanje tumorja pri štirikrat manjšem odmerku kot pri tradicionalnem sistemskem imunoterapevtskem zdravljenju. Preprosto povedano, naprava potrebuje manj zdravila za zmanjšanje rakavih tumorjev.

»Ena najbolj vznemirljivih ugotovitev je bila, da smo kljub temu, da je bila naprava NDES vstavljena le v enega od dveh tumorjev na istem živalskem modelu, opazili zmanjšanje tumorja brez naprave,« pravi doktorica Corrine Ying Xuan Chua, soavtorica in docentka za nanomedicino na akademskem inštitutu Houston Methodist, v sporočilu za medije. »To pomeni, da je lokalno zdravljenje z imunoterapijo lahko aktiviralo imunski odziv, ki je bil usmerjen proti drugim tumorjem. Dejansko je eden od živalskih modelov ostal brez tumorja še sto dni nadaljnjega opazovanja.«

Naprava za vsaditev, manjša od zrna riža, ki zmanjšuje tumorje raka trebušne slinavke.
Naprava za vsaditev, manjša od zrna riža, ki zmanjšuje tumorje raka trebušne slinavke. Foto: Houston Methodist on studyfinds

Zdravniki raka trebušne slinavke najpogosteje diagnosticirajo v napredovalni fazi

Raka je v napredovalni fazi veliko težje zdraviti. Natančneje, približno 85 odstotkov bolnikov ima ob diagnozi že metastatsko bolezen, kar pomeni, da se rak širi v druge dele telesa.

Raziskovalci Houstonske metodistične klinike trenutno proučujejo podobno tehnologijo nanofluidne dostave na Mednarodni vesoljski postaji. Grattonijev laboratorij za nanomedicino pri Houston Methodist se medtem osredotoča na vsadljive platforme na osnovi nanofluidike, namenjene nadzorovani in dolgoročni dostavi zdravil ter presaditvi celic za zdravljenje različnih kroničnih bolezni.

Imunoterapija je še posebej obetavna pri zdravljenju rakavih obolenj, ki se ne odzivajo na običajna zdravljenja. Ker pa imunoterapija vpliva na celotno telo, lahko povzroči tudi številne stranske učinke, ki so včasih dolgotrajni, če ne celo življenjski. Z uporabo te nove naprave, s katero se zdravljenje dostavi neposredno v tumor, lahko zdravniki zaščitijo preostalo telo bolnikov pred izpostavljenostjo strupenim zdravilom. To pa bo povzročilo manj stranskih učinkov, kar bo bolnikom z rakom omogočilo boljšo kakovost življenja.

»Naš cilj je spremeniti način zdravljenja raka. To napravo vidimo kot učinkovit pristop za prodiranje v tumor trebušne slinavke na minimalno invaziven in učinkovit način, kar omogoča bolj osredotočeno zdravljenje z uporabo manj zdravil,« pojasnjuje doktor Alessandro Grattoni, soavtor in predstojnik oddelka za nanomedicino na raziskovalnem inštitutu Houston Methodist.

3D Illustration of Human Body Organs Anatomy (Pancreas)
Foto: magicmine iz iStock

Naprava deluje dlje kot običajni vsadki

Naprava NDES je sestavljena iz rezervoarja za zdravilo iz nerjavnega jekla z nanokanali, ki tvorijo membrano, ki omogoča trajno difuzijo pri sproščanju zdravila. Druga podjetja s področja medicinske tehnologije sicer ponujajo intratumoralne vsadke, ki sproščajo zdravila za zdravljenje raka, vendar so ti običajno v uporabi krajši čas. Avtorji študije so nanofluidno napravo zasnovali za dolgoročno nadzorovano in trajno sproščanje. S tem naj bi se izognili ponavljajočim se sistemskim zdravljenjem, ki pogosto povzročajo neželene stranske učinke.

Znanstveniki izvajajo dodatne laboratorijske raziskave, da bi ugotovili učinkovitost in varnost te tehnologije dostave. Raziskovalci pravijo, da si želijo, da bi v prihodnjih petih letih postala uporabna možnost za bolnike z rakom.

VIRstudyfinds.org
Prejšnji članek5 izjemnih dokumentarnih filmov o živalih
Naslednji članekZ zaprtjem jedrskih elektrarn bi povečali onesnaževanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.