Znanstvenikom uspel neverjeten uspeh! Naredili repliko človeškega ušesa

Plastično ogrodje replike človeškega ušesa, ki so ga naredili znanstveniki
Plastično ogrodje replike človeškega ušesa, ki so ga naredili znanstveniki Foto: on cornell

Napredek tkivnega inženiringa in uporabe 3D-tiskalnika je v zadnjih letih korenito napredoval. Že v lanskem letu so številne skupine znanstvenikov poročale, da se ukvarjajo s 3D natisnjenimi pljuči in 3D natisnjenimi krvnimi kapilarami. Zdaj je bil uspeh ustvarjen še na drugem delu telesa.

Raziskovalci pri Weill Cornell Medicine in Cornell Engineering so z uporabo najsodobnejših tehnik tkivnega inženiringa in 3D-tiskalnika sestavili repliko ušesa odraslega človeka, ki deluje naravno.

Študija ponuja obljubo presadkov z natančno definirano anatomijo in pravilnimi biomehanskimi lastnostmi za tiste, ki so rojeni s prirojeno malformacijo ali uho izgubijo pozneje v življenju.

»Rekonstrukcija ušesa zahteva več operacij in neverjetno mero umetnosti in finosti,« je dejal dr. Jason Spector, vodja oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo na Weill Cornell Medicine. »Ta nova tehnologija lahko sčasoma ponudi možnost, ki se zdi resnična za tisoče ljudi, ki potrebujejo operacijo za odpravo deformacij zunanjega ušesa.«

Replika človeškega ušesa ni tako prožna, a rešitev je

Mnogi kirurgi izdelajo nadomestno uho z uporabo hrustanca, odstranjenega z otrokovih reber, kar je lahko boleče in z brazgotinami. Čeprav je nastali presadek mogoče izdelati tako, da je podoben prejemnikovemu drugemu ušesu, na splošno nima enake prožnosti.

Mešanici nameravajo dodati hondrocite, v najboljšem primeru tiste iz majhnega koščka hrustanca, ki je bil odstranjen iz drugega ušesa prejemnika. S tem želijo rešiti težavo prožnosti, saj bi celice postavile elastične proteine in proizvedle presadek, ki bi bil biomehansko bolj podoben naravnemu ušesu.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekPoljska obsedenost z bobri: »Bobr kur*a«
Naslednji članek4 najboljše aplikacije za zapiske

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.