Poljska obsedenost z bobri: »Bobr kur*a«

Bobr kurwa, poljski fenomen
Bobr kurwa, poljski fenomen Foto: on knowyourmeme

Že nekaj časa se lahko zabavamo nad posnetki Poljakov, ki navdušeno snemajo bobre. Kratki posnetki, ki so pogosto pospremljeni s simpatično poljsko vulgarnostjo, polnijo družbena omrežja in so priljubljeni tudi onkraj poljskih meja. Vprašanje, zakaj?

Gre za več kot desetletje dolgo poljsko tradicijo snemanja srečanj s tem prikupnim glodavcem, ki je pred kratkim postala tudi svetovna senzacija. Ni me sram priznati, da me ti posnetki često spravljajo v dobro voljo in prav zato bi rad z vami delil zgodbo tega čudovitega jazjaza (meme, op. p.).

Evolucija bobra

Bobr Kurwa
Foto: on 9gag

Leta 2012 je poljski youtuber Krowi med prvimi objavil posnetek srečanja z bobrom, ki je obogaten z vzklikom »Normalnie kur*a, bobr!«. V izogib prostaškosti sem zakril grobo besedo, vendar je prav vsakemu jasno, kaj pomeni.

 

Kmalu je sledilo več posnetkov s podobno vsebino, ki pa niso bili nič več kot le obskurna mladostniška zabavljivost. Šele leta 2017 dobi »bober« širšo prepoznavnost, ko Fred Pierwszy Wielki objavi video, ki ima danes na YouTubu več kot 8 milijonov ogledov. Leta 2018 se na omrežju iFunny pojavijo remiksi omenjenega videa.

Ko se posnetki z bobri leta 2023 pojavijo na TikToku in Instagramu, pa postane »bober« mednarodna senzacija. Videi imajo milijonske oglede, pojavljajo se tudi različne variacije. Med njimi tudi posnetek vombata, ki je pospremljen z zvokom Poljaka, medtem ko zalezuje bobra. Na omrežju TikTok ima več kot 30 milijonov ogledov.

Normalnie KURWA Bóbr!

Tržna niša poljskih bobrov

Kaj hitro po eksploziji priljubljenosti, so posamezniki v »bobru« videli priložnost. Tako je danes mogoče kupiti majice, nogavice, skodelice in ostale predmete z napisom »Bobr …«. Posneta je bila tudi skladba z naslovom Kurwa bobr, ki je remiks zelo priljubljenega – in mojega najljubšega – videoposnetka. Poslušati jo je moč na platformah Spotify, Apple music in YouTube music.

Splošno navdušenje se ne ustavlja le pri bobrih, saj pred zagretimi Poljaki ni varna nobena žival. Če te zanimajo poljski izrazi za kačo, ježa, dihurja in avstrijskega pingvina, toplo priporočam, da pobrskaš po svetovnem spletu.

Kateri je pa tvoj najljubši »bobr«?

Slavic Beaver Meme Compilation

Junior novinar

VIRKnow your Meme
Prejšnji članekZakaj izbrati telefon Galaxy S24 serije?
Naslednji članekZnanstvenikom uspel neverjeten uspeh! Naredili repliko človeškega ušesa

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.