4 razlogi, ki potrdijo, da je mraz lahko tudi dober!

Zima nosi s sabo nizke temperature, ki velikokrat povzročajo slabo voljo in pa seveda pogoste prehlade in gripo, ki lahko zimske dni označijo s črno piko. Ampak mraz ni samo grozen, obstaja tudi nekaj dejstev, ki vam ga bodo pomagala vzljubiti.

Mraz spodbuja možgane

Nižje temperature nam pomagaj jasneje misliti. Ljudje smo pri nekaterih kognitivnih nalogah, kot je na primer sprejemanje odločitev, uspešnejši, če je zunaj hladno. Zakaj? Zato, ker možgani za »delovanje« potrebujejo glukozo, poleti pa je porabimo več, da ohladimo telo. Tako ostane manj goriva za našo glavo. Zato bo bolje, da narediš vse izpite v zimskem semestru in si jih ne puščaš za poleti.

Kuri kalorije

Ko je hladno, telo bolj gara, da ohrani temperaturo jedra, ki je v povprečju na 37 stopinjah, skrbi pa tudi za vlaženje vdihanega zraka. Kot vidiš, ima tvoje telo pozimi še nekaj dodatnega dela, zato se hitro odpravi na sprehod (seveda se dobro obleci) ter ga malo razmigaj in pri tem porabi dodatne kalorije.

Spodbuja boljši spanec

Ko poskušamo zaspati, se nam niža temperatura telesnega jedra. Poleti lahko ta proces traja precej dolgo, pozimi pa to dosežemo nekoliko hitreje. Ker pa je zjutraj dlje tema, to pomeni, da pozimi radi dlje tudi spimo.

Krepi srce

No, pri srčnih težavah, ki vam jih prinese neuslišana ljubezen mraz žal ne bo pomagal. Vsaj dokazano ni. Je pa dokazano, da med telesnim naporom v hladnem vremenu srce bije hitreje in močneje, da prečrpava kri in ohranja temperaturo jedra. Na tak način krepimo srčno mišico.

Tudi če nisi ljubitelj nizkih temperatur in se ti že ob misli na mraz, sneg, led in druge zimske radosti, naježi koža, sedaj veš, zakaj je mraz dejansko dober. Zdaj pa se brž odpravi na sprehod ali zimski tek, reši kakšno križanko in se dobro naspi!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekNew Swing Quartet v velikem slogu zaključili svoje jubilejno leto
Naslednji članekKaj nam prinaša leto zemeljskega prašiča?

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.