5 nasvetov za zdrav življenjski slog

Spet si motiviran – boljše boš jedel, več boš telovadil, pil manj kofeina in naredil nešteto zdravih sprememb, ki jih načrtuješ že kar nekaj let. V preteklosti si že poskusil, ampak na žalost brez uspeha.

Sprememba življenjskega sloga ni enostavna naloga. Največjo težavo predstavlja dejstvo, da se trudimo spremeniti preveč stvari naenkrat. Danes je življenjski tempo tako hiter, da če ne multitaskamo in ne hitimo, zaostanemo.

Zato pride do preobremenjenosti, ki sčasoma preraste v obup in nam za tovrstne spremembe zmanjka energije. Za stvari, ki nam veliko pomenijo, si moramo vzeti čas in se upočasniti.

1. Nikamor se ne mudi

Če boš hitel in se počutil, da moraš vse spremeniti naenkrat, se boš tako zelo izčrpal in slej ko prej obupal. To pomeni, da začni počasi. Mogoče tako, da prvi teden vpelješ telovadbo na tak način, da vsak dan nekaj malega narediš zase. Bodisi je to krajši, 15-minutni workout, bodisi daljši sprehod, bodisi kombinacija obojega. Ali pa trikrat na teden daljši trening – karkoli odgovarja tebi.

via GIPHY

Podobno velja za prehrano – začni tako, da kavo spiješ enkrat na dan. Ne pa da kar takoj prenehaš popolnoma. Tako se bo tvoje telo na spremembo navadilo in jo lažje sprejelo.

2. Delaj to, kar veseli tebe

Tvoja prijateljica fitnesira vsak drugi dan? Pa kaj? Če tebe fitnes izčrpa, namesto da te navda z energijo in izboljša počutje, pomeni, da nekaj ne štima. Najdi treninge, ki ti ustrezajo. Mogoče namesto fitnesa to predstavlja pilates. Mogoče ti bolj odgovarjajo treningi, ki jih lahko izvajaš doma. Eksperimentiraj in najdi tisto, kar te veseli. Tako ti bo trening predstavljal užitek in sprostitev, ne pa obvezo, ki jo opravljaš s težkim srcem.

3. Poslušaj svoje telo

Če si danes utrujen in imaš komaj odprte oči, se ne sili na trening. Če ti danes paše Nutella in ne zdrava sladica, si pač namaži Nutello. Bistvo zdravega življenjskega sloga je, da si srečen. Tega ne boš dosegel, če se boš omejeval. Ravnovesje je ključ. Pač ne moreš vsak dan telovaditi, vsak dan jesti popolno. Konec koncev si samo človek, tako da sta perfekcionizem in slaba vest v tem primeru odveč.

via GIPHY

4. Preizkušaj različne stvari

Enoličnost je največji demotivator na svetu. Zato je pomembno, da izvajaš različne treninge in preizkušaš različne recepte.

Primer: sama zelo rada uporabljam treninge Patricije Pangeršič in Petre Parovel, ker sta si kot noč in dan. Tako mi nikoli ni dolgčas, receptov pa nikoli ne zmanjka.

5. Zdrava prehrana je lahko okusna

Bodisi imaš odpor do kuhanja, bodisi meniš, da je zdrava prehrana neokusna, saj jo predstavljajo samo solate, piščanci in riž. Vendar z malo truda lahko odkriješ okusne recepte –na kakšnem Youtube kanalu, blogu ali jih kupiš v fitnes programu. Izbire je veliko. Tako boš ugotovil, da je kuhanje zabavno in okusno!

Ni razloga, zakaj bi moral biti zdrav življenjski slog dolgočasen in neokusen. Vendar če se ga lotiš na napačen način, obstaja velika verjetnost, da je tako. Mogoče drugič, ko spet poskusiš, preberi ta članek in se spomni, da je življenje prekratko za dolgočasne treninge in neokusne solate!

Prejšnji članekŠtipendijski program ASEF Junior Fellows – raziskovanje v tujini
Naslednji članekMed ambasadorji tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.