Štipendijski program ASEF Junior Fellows – raziskovanje v tujini

Program Junior Fellows Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) je triletni program. Namen štipendijskega programa je okrepiti raziskovalno in študijsko izmenjavo med Slovenijo in drugimi državami ter tako nadarjenim slovenskim študentom omogočiti, da v polni meri uresničijo svoj potencial.

V okviru programa študenti opravijo 10-tedenski raziskovalni obisk na univerzi ali raziskovalni ustanovi na področju svojega študijskega/strokovnega področja, poleg tega pa se Junior Fellows vključujejo v dejavnosti, ki jih organizira ASEF, vključno s tutorskim programom, raziskovalnimi projekti in sodelovanjem z drugimi štipendisti, delavnicami za vodenje in razvoj kariere ter se redno udeležujejo javnih predavanj in drugih dogodkov v organizaciji ASEF. Poleg tega se od mlajših štipendistov pričakuje, da bodo pod vodstvom in mentorstvom ASEF prispevali k delovanju ASEF in služili slovenski skupnosti.

Prvo leto

Mlajši štipendisti bodo sodelovali s slovenskimi profesorji na najboljših svetovnih univerzah
na raziskovalnih projektih in sodelovali z drugimi člani profesorjeve raziskovalne skupine ter drugimi študenti na univerzi. Hkrati bodo študenti sodelovali tudi s Slovenci in slovenskimi skupnostmi v tujini. Mlajši štipendisti se bodo redno udeleževali tudi tutorskega programa in vseh dogodkov (predavanj, delavnic itd.), ki jih organizira ASEF.

Drugo in tretje leto

Mlajši štipendisti se bodo udeležili vseh dogodkov, ki jih organizira ASEF, služili slovenski skupnosti, sodelovali pri promocijskih dejavnostih ASEF, pomagali oglaševati štipendijske programe ASEF in bili mentorji prihajajočim štipendistom pri spoznavanju kulture države gostiteljice in institucije. Mlajše štipendiste zelo spodbujajo k vključevanju v dejavnosti, vključno z raziskovalnimi projekti in sodelovanjem z drugimi mladimi štipendisti, profesorji in raziskovalnimi skupinami v mreži ASEF, delavnicami za razvoj vodenja in kariere, komunikacijskim usposabljanjem in coachingom.

Poleg tega se štipendiste spodbuja, da nadaljujejo svoje raziskovalno delo z gostujočim profesorjem in vzpostavijo sodelovanje z drugimi mlajšimi štipendisti. Štipendistom bodo na voljo dodatna sredstva za kritje stroškov takšnega sodelovanja, kot je predstavitev raziskav na mednarodnih konferencah.

Upravičenost

Prijavijo se lahko študenti rednega študija z dobrim uspehom na akreditirani visokošolski ustanovi. Prijavijo se lahko tako slovenski študenti kot tudi drugi študenti slovenske narodnosti (na primer živeči v Italiji, Avstriji, Argentini, ZDA, Kanadi, Avstraliji …).

Običajni prijavitelj je študent višjih letnikov dodiplomskega, magistrskega ali doktorskega študija.

Sodelujoče institucije

Seznam profesorjev in raziskovalnih skupin, ki so člani mreže ASEF, dobiš na njihovih spletnih straneh. Vsak od profesorjev ima odprta mesta za sprejem enega ali dveh študentov v svojo raziskovalno skupino. Prijaviteljem priporočajo, da si preberejo informacije o profesorjih ter preučijo njihove raziskave in objave.

Stroški

Program ASEF Junior Fellows zagotavlja štipendistom celovito podporo in jim omogoča, da se osredotočijo na svoje raziskave na najboljših svetovnih univerzah. ASEF bo z mladim štipendistom sodeloval pri pridobivanju sredstev, tako da bodo v prvem letu pokriti vsi stroški raziskovalnega obiska (letalski prevoz, hrana, nastanitev itd.).

Merila za izbor

Kandidati so izbrani na podlagi izjemnih sposobnosti, izvirnosti in iznajdljivosti ter morajo imeti vrhunske intelektualne dosežke. Kandidati bodo opravili razgovor s prejšnjimi in sedanjimi štipendisti ASEF, profesorji ASEF pa bodo pregledali raziskovalni načrt, izjavo o poslanstvu in priporočilna pisma, predstavljena v vsaki prijavi. Nazadnje bo Znanstveni svetovalni odbor ASEF upošteval tudi številne neoprijemljive elemente, vključno z razlago ciljev fundacije. Izbrani prejmejo triletne štipendije.

Prvi rok za oddajo je 22. november 2021. Več informacij in navodila za prijavo dobiš na spletnem mestu Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije.

ASEF znak
slika: asef.net
Prejšnji članekiRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki prepozna ovire
Naslednji članek5 nasvetov za zdrav življenjski slog

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.