7 zanimivih dejstev o zdravnikih v času kuge

Historic costume of black death plague doctor Schnabel, isolated on white background, 3d render
Foto: ratpack223 iz iStock

Zaradi nošenja strašnih mask in uniform so zdravniki v času kuge veljali za simbol groze in strahu. Natanko iz tega razloga imamo o njih napačne predstave. V nadaljevanju članka je naštetih 7 zanimivih dejstev, ki ločujejo resnico od fikcije.

7. Nošenje mask

Zdravniki so bili najbolj prepoznavni po nošenju mask, ki so bile zanimive oblike – rjave ali bele maske z dolgim kljunom in dvema odprtinama za oči. Zaradi teorije, da se kuga širi po zraku, so zdravniki začeli nositi maske, napolnjene z zelišči in začimbami, ki so bile namenjene zaščiti in so zatirale neprijeten vonj pacientov.

6. Posebna uniforma

Poleg maske so zdravniki nosili dolg, črn plašč ter črne hlače in čevlje narejene iz voščenega usnja, ki naj bi bil neprepusten. Šlo je za prvi poskus kemično-zaščitne obleke oz. hazmat obleke, ki jo je zasnoval doktor Charles de Lorme leta 1619. Poleg črnega kostuma so uporabljali dolge železne palice, s katerimi so pregledovali žrtve, brez da bi se jih dotikali z rokami.

5. Smrad

Zaradi nošenja uniforme, ki postane precej nadležna po nekaj urah nošenja, so imeli zdravniki poseben vonj. Pod obleko so se potili, vonj pa se je zadrževal na njihovi koži. To je še dodatno vplivalo na osamljenost zdravniškega poklica.

 

4. Vse zdravstvene storitve so bile plačljive

Glede na to, da je bila kuga zelo nalezljiva, so zdravniki potrebovali posebno opremo, s katero so si pomagali pri zdravljenju obolelih. Zaradi tega so svoje storitve zaračunavali. V času kuge so si zdravljenje privoščili lahko le bogatejši prebivalci, vendar je bila kuga tako zelo nalezljiva, da so ga plačevali tudi za revnejše prebivalce.

3. Zdravniki kot izobčenci

Kot je bilo že omenjeno v prejšnjih točkah, so bili zdravniki izobčeni iz družbe. V današnjih časih so zdravniki po celem svetu deležni spoštovanja, saj ublažijo trpljenje ljudi in rešujejo življenja. V času kuge so nanje gledali drugače.

Zaradi tega, ker so veliko časa preživeli z bolniki, so kdaj zboleli tudi sami. Iz previdnosti se ljudje z njimi niso hoteli družiti in so se jih izogibali.

2. Različne možnosti zdravljenja

Revnejši prebivalci so bili zaradi nezmožnosti zdravljena velikokrat »laboratorijske podgane«, vendar na koncu nobena terapija ni bila koristna.

Ena izmed najbolj znanih terapij je bila puščanje krvi oz. »bloodletting«. Gre za povzročitev namerne krvavitve, pri kateri naj bi se izločila slaba, okužena kri. Prav tako so zdravniki svetovali obolelim, da naj jedo jabolčno omako, gorčico ali pa surovo meso. Te tri sestavine naj bi pomagale prečistiti telo in ga napolniti z aromami.

Metoda, ki so jo prav tako poskusili, je, da so paciente namazali z mešanico zelišč in golobove ali kačje krvi.

1. Izginjajoči zdravniki

Zdravniki v času kuge so bili dobro izobraženi, dobro plačani, znani in so prihajali iz bogatih družin. Nenavadno je to, da jih je kljub prepoznavnosti v času kuge kar nekaj izginilo. Zgodovinarji domnevajo, da naj bi bili nekateri podkupljeni, nekateri naj bi pobegnili ali umrli zaradi kuge.

VIRLISTVERSE.COM
Prejšnji članekŠtipendije Milana Lenarčiča za študente z nadpovprečno nadarjenostjo
Naslednji članekPremier League dobila zeleno luč: bodo Angleži sledili nemškemu vzoru?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.