Premier League dobila zeleno luč: bodo Angleži sledili nemškemu vzoru?

Ljubitelji nogometa si lahko vsaj malce oddahnejo, saj se ta konec tedna na male zaslone vrača nemško prvenstvo, ki mu bo po vsej verjetnosti v juniju sledilo tudi angleško. Vodilni možje Premier League so z angleško nogometno zvezo (FA) in tamkajšnjimi oblastmi pred dnevi dosegli dogovor o nadaljevanju sezone.

V ponedeljek so se med seboj sestali vodilni možje Premier League, ki so medijem razkrili, da naj bi se angleško državno prvenstvo v polni pogon vrnilo 12. junija, vse tekme pa bodo do konca sezone odigrane pred praznimi tribunami. V četrtek je sledil še sestanek med Premier League in angleško nogometno zvezo, na katerem je sodeloval tudi britanski minister za kulturo Oliver Dowden, ki je potrdil že omenjeno.

Dowden je za BBC dejal, da načrti za povratek najbolj priljubljenega državnega prvenstva na svetu lepo napredujejo, a bo kljub temu potrebno počakati, da se epidemija koronavirusa na Otoku dokončno umiri: »Strinjali smo se, da bomo z nogometom nadaljevali, a le pod pogojem, da bo to varno za vse vpletene. Zdravje in dobrobit igralcev, trenerjev ter ostalega osebja sta za nas prvotnega pomena.

Porajajo se dvomi

Se pa nekateri ključni akterji v angleškem nogometu ne strinjajo z nadaljevanjem sezone. Trener prvoligaša Brightona Graham Potter opozarja: »Smo na neznanem območju. Medsebojnega stika v nogometu ni mogoče preprečiti, zato se upravičeno poraja vprašanje o varnosti nogometašev. Razumeti gre tiste, ki si nadaljevanja ne želijo. Tudi sam imam mlado družino, ki bi jo lahko s tem ogrozil.«

V zadnjih dneh je vrnitev Premier League, ki je bila zaustavljena 13. marca, kljub temu vse bolj gotova, pod vprašajem pa je le njen dokončni datum. Klubom namreč po navodilih vlade še vedno ni dovoljena skupinska vadba, tako da se morajo nogometaši znajti po svoje. Klubi se nadejajo, da jim bodo treningi, kot so jih poznali pred izbruhom epidemije, dovoljeni z naslednjim ponedeljkom. Več pa bo po vsej verjetnosti znano v začetku prihodnjega tedna, ko se bodo vodilni akterji angleškega prvenstva ponovno sestali.

V Veliki Britaniji so sicer že pred časom odpovedali zaključek vseh nogometnih lig na amaterski ravni, zdi pa se, da podobna usoda čaka tudi drugo, tretjo in četrto angleško ligo, medtem ko so finančni vložki v Premier League enostavno preveliki. Ocenjuje se, da bi tamkajšnji prvoligaši ob morebitnem neigranju samo na račun televizijskih pravic skupno izgubili kar 380 milijonov evrov.

Francoski strel v prazno

Kot že omenjeno, se od najboljših lig kot prva že ta konec tedna vrača nemška Bundesliga, zeleno luč pa sta pred kratkim poleg angleške dobili tudi španska in italijanska liga. Na drugi strani so v Franciji že sredi aprila dokončno prekinili aktualno sezono, kar je sprožilo številne polemike.

Med najbolj glasnimi kritiki te poteze je Amiens, ki ga vodi slovenski strokovnjak Luka Elsner. Samorogi so namreč po sporni odločitvi, na katero so se že pritožili, predčasno izpadli v drugi kakovostni razred. Njihovo mnenje pa deli večina francoskih prvoligašev. Predvsem zaradi tega, ker se je vodstvo Ligue 1 odločilo, da prizna dosedanje rezultate, čeprav je bilo do konca sezone na sporedu še deset kol.

Zdi se, da so Francozi s preuranjeno odločitvijo storili veliko napako, česar si vodstvo Premier League nikakor ne želi. Na dokončno potrditev bo sicer treba še počakati, a vse bolj se zdi, da se prvenstvo z daleč največjim finančnim vložkom počasi vrača v stare tirnice.

Junior novinar

Prejšnji članek7 zanimivih dejstev o zdravnikih v času kuge
Naslednji članekSezona »drive-in« kina in koncertov

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.