Afta! Ne že spet!

mouth ulcer or canker sore or aphthous stomatitis or  aphthous ulcer
Foto: frank600 iz iStock

Ste tudi vi med tistimi nesrečneži, ki se jim afte nenehno ponavljajo? Vam bolečina pokvari tek in razpoloženje?

Se sprašujete, kaj sploh je ta belo-rumena pika v vaših ustih? Zakaj nastane? Predvsem pa vas verjetno zanima, kako jo kar najhitreje odpraviti. V primeru nastanka afte se lahko obrnete na farmacevta, ki vam bo znal svetovati ali pa se zanašate na dobre, stare domače recepte za lajšanje bolečine in hitrejše zdravljenje afte.

AFTA je razjeda, ki se pojavi na ustni sluznici
Po navadi gre za belo ali rumeno razjedo, okoli katere je viden rdeč rob. Najpogosteje nastane na notranji strani ustnic in notranji strani lic, nastane pa lahko tudi na jeziku ali pod njim. Najverjetneje je človek ne bi niti opazil, če je ne bi spremljala precejšnja bolečina. Seveda se bolečina še stopnjuje ob vsakem stiku s hrano.

Točni vzroki za nastanek aft niso znani. Je pa znano, da je za nastanek te nevšečnosti kriva dednost. Poleg tega lahko afta nastane tudi ob zaužitju določene hrane (najpogosteje ananas, sir). Pojavi se lahko tudi, če si poškodujemo notranjost ust (na primer poškodba zaradi zobne ščetke). Nastane lahko tudi pri bolnih ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, pri ljudeh, ki so v stresu in ljudeh, ki doživljajo kakšne harmonske spremembe (nosečnost, menstruacija …).

Afte se pojavljajo pri ljudeh različne starosti in spola
Po navadi gre za ponavljajoče se razjede. Afte se lahko pojavijo enkrat na leto, enkrat na več let ali pa se pojavljajo kot stalnica (nekajkrat letno). Najpogosteje se pojavljajo v najstniških letih. Pri osebah ženskega spola se pojavijo večkrat kot pri osebah moškega spola. Za zdravljenje aft ni posebnega zdravila. Pozdravi se sama od sebe, po navadi v roku desetih dni (odvisno od velikosti afte – večje se zdravijo dlje časa). Obstajajo pa različni načini za zdravljenje razjed in lajšanje bolečin. Bolečino lahko omilite s protibolečinskimi zdravili, z raznimi geli in s kremami, ki jih dobite v vsaki lekarni brez recepta.

Večina ljudi se bori z manjšimi aftami, imajo premer pb. deset milimetrov. Za te je značilno, da izginejo v roku desetih dni. Nekoliko večje afte, ki imajo premer večji od desetih milimetrov, se zdravijo od deset dni pa tja do enega meseca in lahko za seboj pustijo brazgotino. Obstaja še tretja vrsta aft, ki jih prepoznamo po tem, da je prizadeto območje sestavljeno iz večjega števila manjših razjed. Tudi take afte se zdravijo pb. deset dni.

PRVA POMOČ PRI BOLEČINI

Ker razjeda bolj boli, kadar pride v stik s hrano, je priporočljivo, da se ob pojavu afte izogibate vroči hrani. Pomaga tudi izogibanje hrani, ki je pekoča ali preveč začinjena. Pomembno je tudi, da se izogibate hrani, ki je trda, saj lahko povzroči poškodbo na razjedi. Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi negi zob. Pazite, da uporabljate zobno pasto, ki ne draži tkiva ustne sluznice in da se pri ščetkanju ne poškodujete z grobimi ščetinami. Tisti, ki uporabljate zobno protezo, bodite pozorni na to, da bo vedno pravilno nameščena.

Poleg krem in gelov, ki jih imajo v lekarni, si lahko pomagate tudi z različnimi domačimi zdravili, ki vam bodo omilila bolečino in skrajšala čas celjenja.

* Razjedo izpirajte s solno raztopino, ki jo pripravite tako, da malo soli raztopite v vodi ali pa z zmesjo iz vode in sode bikarbone.

* Česen velja za antibiotik, rezino česna položite na razjedo in pustite delovati nekaj časa.

* Prav tako učinkuje tudi rezina čebule, ki jo pustite delovati na afti.

* Pripravite si čaj iz žajblja in izpirajte usta večkrat dnevno.

* Afto večkrat premažite z medom.

* Nekajkrat na dan si omilite bolečino z ledenim obkladkom.

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.