Subvencionirana prehrana

V študentskih letih vsak privarčevan evro pride prav. Zakaj bi za kosila plačevali polno ceno, če vam kot študentu pripada subvencionirana prehrana.

Kaj sploh je subvencionirana prehrana, kako do nje, komu pripada, kako in kje jo koristiti, si preberite v naslednjih vrsticah.

 

Država študentom nudi podporo, in sicer tako, da študentom subvencionira del obroka. Študent lahko je v vseh restavracijah, ki imajo pogodbo za subvencionirano prehrano. S tem je študentu dodeljen en topel obrok in 2 dcl brezalkoholne pijače. Število obrokov je enako številu delovnih dni v mesecu.

 

ALI SEM UPRAVIČEN DO SUBVENCIJE?

Do subvencije so upravičeni:

* študentje, ki se izobražujejo na visokošolskih zavodih v RS (redni študentje, izredni študentje, študentje z absolventskim stažem), študentje, ki so zaposleni ali so prijavljeni kot iskalci zaposlitve, niso upravičeni do subvencije,

* študentje tujih univerz, ki so na izmenjavi v RS.

 

Dodatni subvencionirani obroki pripadajo mamicam in očetom študentom, in sicer jim pripada 10 dodatnih obrokov na otroka, koristi pa jih lahko le eden od staršev. Prav tako so do dodatnih obrokov upravičeni tudi študentje s posebnimi potrebami in študentje, katerih starši so padli v vojni za Slovenijo.

 

V primeru, da študentu ne uspe porabiti vseh subvencij, ki mu pripadajo v enem mesecu, se mu subvencije prenesejo v naslednji mesec. Subvencije veljajo še dva meseca. V tem času jih je potrebno izkoristiti, saj se subvencije po preteku tega obdobja izbrišejo.

 

 

KAKO SE VPIŠEM V SISTEM SUBVENCIONIRANE PREHRANE?

Najprej preko spleta opraviš spletno prijavo za prvi vpis. To najdeš na strani www.studentska-prehrana.si.

Nato si je potrebno zapisati številko prijavnice, s katero se v roku 90 dni osebno zglasiš na eni izmed točk SŠP, kjer referent opravi vse potrebno in ti pove napotke za naprej. S seboj ne pozabi prinesti osebnega dokumenta, dokazila o tem, da si študent in mobilni aparat. Naslednji korak je, da aktiviraš račun na spletni strani. Upravičenost do subvencije velja za eno študijsko leto, zato jo je potrebno vsako leto podaljšati. Podaljšanje subvencionirane prehrane pa je ravno tako enostavno. Enostavno se osebno zglasiš na eni izmed točk SŠP, kjer ti referent podaljša upravičenost. S seboj pa moraš imeti potrdilo o vpisu ter veljavni osebni dokument.

 

KAKO JE SESTAVLJEN OBROK, KI MI PRIPADA? 

Obrok je sestavljen iz glavne jedi in 2 hodov. Pri hodih lahko izbiraš med juho ali solato in sladico ali sadjem. K obroku pa sta všteta 2 dcl brezalkoholne pijače.

 

Ponudniki za obrok ne smejo zaračunati nikakršnega doplačila, v kolikor si je študent izbral obrok, ki je objavljen kot študentska malica na vidnem mestu v restavraciji. V kolikor si študent izbere jed iz redne ponudbe, pa mu ponudnik lahko zaračuna doplačilo. Prav tako si lahko študent subvencionirano kosilo naroči na dom, ponudnik pa mu ne sme zaračunati dodatnih stroškov prevoza.

 

Postopek koriščenja subvencionirane prehrane ni zapleten. Natakarju je potrebno povedati, da želiš koristiti subvencijo in mu pri plačilu priložiti osebni dokument s sliko. V primeru doplačila pa je potrebno poravnati še razliko v denarju.

 

Subvencionirane prehrane torej ni težko pridobiti, v kolikor imate status študenta. Prav tako postopek pridobitve subvencije ni zapleten in ga lahko izvede vsak posameznik. Veliko izkušenih študentov po navadi novopečenim študentom svetuje, naj pohitijo z vpisom v sistem subvencionirane prehrane še pred mesecem oktobrom, saj je po navadi v omenjenem mesecu na vseh točkah SŠP velika gneča. Pa dober tek!

 

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.