Ali bi morala biti uporaba aplikacije COVID-19 obvezna?

V četrtek, 9. julija, je bil potrjen četrti paket protikoronskih ukrepov. V njem je tudi postavljen temelj za delovanje mobilne aplikacije, ki naj bi varovala zdravje in življenje ljudi. Mnogi so mnenja, da je to prevelik poseg v posameznikovo zasebnost, spet drugi pravijo, da je uporaba aplikacije nuja.

Zakon o aplikaciji, ki bo deloma prostovoljna

Zakon je postavil temelje za vzpostavitev delovanja mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi. Namestitev in uporaba mobilne aplikacije bo prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko bo posameznik potrjeno pozitiven na virus. V teh primerih bo namestitev mobilne aplikacije obvezna z vnosom naključne kode.

»Aplikacija za sledenje, ki ne bo sledila je namenjena varovanju pred covidom-19, ampak ne bo varovala, temveč bo obveščala, a samo, če jo bodo vsi uporabljali, drugače ne bo imelo efekta, zato želimo, da jo vsi uporabljate, ampak samo, če ste v karanteni.« Tako je uporabo aplikacije pred dnevi pokomentiral vladni govorec, Jelko Kacin. Ne gre mu zameriti, saj mora v imenu vlade govoriti marsikatere besede, ki bi jih redko kdo.

»Aplikacija vsekakor omogoča vsakemu posamezniku, da ve kdaj je nekje v okolju, kjer bi se potencialno lahko okužil. Na ta način mu omogoča, da se iz tega okolja varno umakne in prekine s tvegano verigo, da ne pride do sekundarnih prenosov, ki se jih najbolj bojimo,« pa je povedala dr. Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani.

Bo to le lažen občutek varnosti?

Ministrstvo za zdravje uporabo aplikacije podpira. Ta bi omogočila, da bi zboleli avtomatsko opozoril vse tiste, s katerimi je bil v stiku. V osnovi je ideja dobra, a zaplete se že pri prvem pomisleku. Je to le krepitev nadzora v državi? Kako močan poseg v zasebnost predstavlja aplikacija? Kaj pa tisti, ki nimajo pametnih telefonov?

[APLIKACIJA ZA VAROVANJE ZDRAVJA IN ŽIVLJENJA LJUDI]

? [APLIKACIJA ZA VAROVANJE ZDRAVJA IN ŽIVLJENJA LJUDI]? Tokrat smo izvedli anketo, v kateri smo slovenske državljane spraševali, če bi si na svoj pametni telefon namestili aplikacijo za varovanje pred #COVID19.❓ Pa vi? Bi si jo namestili? ❓

Publiée par Vlada Republike Slovenije sur Mercredi 8 juillet 2020

Tvoje mnenje

Kaj si misliš o aplikaciji in sami uporabi? Si za ali proti?

Glasuj v anketi, nato pa zapiši svoje mnenje še v komentar, da vidimo, kako o tej aplikaciji razmišljajo mladi.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekOsvežitev poletja: Špricer malo drugače!
Naslednji članekMumble rap je stranpot glasbe

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.