Mumble rap je stranpot glasbe

Mumble rap oziroma momljajoči rap, je mikro žanr hip-hopa. Namesto besedila, v ospredje postavlja melodijo (flow). Svojo prepoznavnost je doživel v prejšnjem desetletju, čeprav lahko prvo zasnovo najdemo že prej. Glavni predstavniki mumblerapa so Lil Yachti, Lil Uzi Vert, Gucci Mane, Future, 6ix9ine in Lil Pump. So eni najbolj osovraženih artistov v glasbi, a obenem najbolj poslušani. Zakaj je temu tako?

Uvod v rap »momljavčkov«

Primer pesmi mumble rapa je besedilo Desiignerja, ki svojo pesem Timmy Turner začne takole. »Yeah, yeah, yeah, yea Grrrrraaaah Yeah, yeah, yeah, yeah Git, git, git, git Yeah, yeah, yeah, yeah Git, git, git, git Yeah, yeah, yeah, yeah Git, git, git, git Yeah, yeah, yeah, yeah (Vador) Little Timmy Turner Git, git, git, git.« Fantastično besedilo, mar ne?

Desiigner
Desiigner

Neuradni začetnik takega stila je bil Lil Wayne, ki je s svojim značilnim glasom in stilom, preverjal nove stvari v hip-hopu. Še vedno pa so njegova besedila kar visoko nad drugimi, kar se tiče kakovosti. Kar uradni začetnik pa je Future, ki se glede tega tudi rad pohvali. Pesem Tony Montana je svetu predstavila mumble rap in pri tem (na žalost) uspela. Momljanju je dodal še trap glasbo, ki so jo uporabljali tudi drugi, a ne tako kot Future. Svojim pesmim je dodajal še več »melodij« in odvzemal logično besedilo. Ko so ostali artisti videli v katero smer se obrača hip-hop so skočili na vlak. Migos, Travis Scott, 21 Savage, Kodak Black, Fetty Wapp, Playboi Carti in ostali so začeli uporabljati isti format. Veliko momljanja, malo besedila in veliko catchy melodije.

Lil Pump
Lil Pump

Ampak pozor! Sledila je še ena generacija rapa. Mumble rap 2.0 oziroma SoundCloud rap, ki sta ga med zvezde poslala predvsem Lil Pump in XXXTentacion (R.i.p.) in s pesmima Gucci Gang in Look at me postavila temelje za njune »potomce«. Lil Xan, Juice WRLD, Trippie Redd in Gunna so skupaj z vsemi prej omenjeni prevzeli rap igro in jo odpeljali k posmehu in nespoštovanju.

Pesem Gucci Gang je dolga dve minuti in štiri sekunde (2:04). Od tega je 17 % pesmi ponavljanje besed Gucci in Gang. Skoraj polovica (51 %) pesmi je ponavljanje enih in istih besed. Kar ostane, pa je besedilo z besedami, ki se ne ponovijo.

Mumble rap kot tarča posmeha

Urban Dictionary je spletni portal, ki na domač način razloži pojme, ki veljajo za cestne izraze oziroma sleng. In mumble rap je po njihovi razložitvi naslednje:

Oblika glasbe, ki ima podoben zvok, kot če bi imela govor oseba, ki jo je zadela kap.

  • Raperjevo ime se začne z Lil (Lil Wayne, Lil Pump, Lil Uzi Vert, Lil Yachty, itd.)
  • Besedilo o seksu, drogi, slavi, a brez izvirnosti.
  • Najbolj poslušan je med najstniki, ki so čustveno zmedeni in se radi zadevajo v družbi.
  • 6ix9ine

      6ix9ine

Omenjeni spletni portal ni edini, ki napada to vejo rapa. Ostali raperji prav tako odkrito napadajo mumbleraperje. Med njimi Snoop Dogg, J.Cole, Logic, Kendrick Lamar, Joyner Lucas in Eminem. In čeprav ne morem trditi, da mladi artisti nimajo talenta, je ta veliko manjši kot pri legendah rap scene. Velika razlika je že v tem, da njihova besedila ne zahtevajo veliko truda, saj že sami pravijo, da je njihova želja, da pesem poje triletni otrok. Dodajmo še njihovo nespoštovanje do legend, kot sta Tupac in Biggie.

Snoop Dogg impersonates today's rappers sound-alike flow

Zakaj je uspešen?

Pesmi, ki sem jih že omenil, imajo več milijard ogledov. Ogledi pa nikoli niso pomenili, da je neka pesem boljša od druge. Verjetno ni osebe na svetu, ki meni, da je Gangnam Style (PSY) boljša pesem kot Fix you (Coldplay). Veliko pa je odvisno od trenutne situacije in viralnosti same pesmi. Tu svojo moč prikažejo družbena omrežja, predvsem TikTok in kultura Instagrama ter Facebooka. Kar je popularno tam, bo imelo veliko ogledov že po sami logiki.

Primer: Tekashi 6ix9ine je nekaj časa preživel v zaporu in tam postal živeči meme. Na koncu lansekga in začetku tega leta je nastajalo na milijone memejev, katerih zvezda je bil prav on. In ko je izdal pesem z naslovom GOOBA, ni bilo dvoma, kako gledana bo. Trenutno ima 424 milijonov ogledov. Besedilo? Spodaj:

We can make him dance, bachata. Slide over, do the cha-cha. Grrt, bah-bah. Make a nigga go adios. Dímelo, mami. Fresca, you nasty. Flame up, light it. They see me and get excited. Two step, spin around, so fly, pilot. They sick, been hot, way before coronavirus.

Mumble rap je le obdobje?

Vrhove lestvic zadnja leta, z redkimi izjemami, sestavljajo kompletno nore pesmi. Norost je tu postavljena kot sinonim slabemu izdelku. Tisti pravi oboževalci glasbe, rapa in hip-hopa, vejo, kaj sta prava glasba in besedilo. Mumble rap to pač ni, vseeno pa se bo na sceni obdržal še kar nekaj časa. In s tem ni načeloma nič narobe. Poslušaš lahko točno to, kar želiš, vprašaš pa se lahko o sami kakovosti tega, kar poslušaš. Ampak to je brezveze, rap je bil vedno nezaželen s strani večine in očitno gre novi veji to odlično. Bravo mumblerji! Vsaj nekaj dobrega.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAli bi morala biti uporaba aplikacije COVID-19 obvezna?
Naslednji članekPo sto letih ponovno najdena izgubljena vrsta kuščarja
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.