Po sto letih ponovno najdena izgubljena vrsta kuščarja

Elio Modigliani je pred skoraj 130 leti v Genovo prinesel primer novo odkritega kuščarja, ki ga je odkril v indonezijskih gozdovih. Takrat je bil ta kuščar, kasneje poimenovan Harpesaurus modiglianii, tudi nazadnje viden. Do zdaj.

Junija 2018 je raziskovalec Chairunas Adha Putra v bližini jezera Toba v Indoneziji znova našel izgubljen primer znanosti – kuščarja, ki ga je več kot 100 let nazaj v Genovo prinesel Modigliani, je moč prepoznati po značilnem rožičku, ki mu raste sredi obraza.

zmajski kuščar

A čeprav imajo kuščarji v kulturi ljudi, ki živijo v indonezijskih gozdovih zelo velik pomen, v njihovi mitologiji ni znakov o Modiglianovem kuščarju. Zato so raziskovalci nadaljevali z raziskavo terena in po nekaj dneh našli, kar so iskali. Še živečega predstavnika te vrste kuščarja.

Kaj nam to odkritje pove?

Harpesaurus modiglianii, ali bolj znan kot Modiglianov kuščar, je naravno svetlo zelene barve. Obnaša se podobno kot afriški gorski kameleoni, nanje pa spominja tudi zaradi svojih zmožnosti kamuflaže. Kuščar pripada družini Agamidae, ki se imenujejo tudi zmajski kuščarji (dragon lizards). V to družino spada 30 vrst kuščarjev, živijo pa na težko dostopnih krajih.

Čeprav je novo odkriti kuščar v nevarnosti pred izumrtjem zaradi deforestacije, ki se dogaja v bližini najdbišča, je to veliko odkritje za znanost. Po študiji kuščarja bodo znanstveniki poskrbeli za njegov obstoj in upajo, da s tem preprečili izumrtje vrste.

Prejšnji članekMumble rap je stranpot glasbe
Naslednji članekKomentar: Janšev zapis o Srebrenici me je dobesedno vrgel po stopnicah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.