Ali cepivo proti covidu-19 povzroči bolezen?

covid
Cepivo ne povzroča bolezni.

Zadnje dni pogosto beremo senzacionalne novice, kako so v naključnih domovih za ostarele narasle okužbe s koronavirusom, potem ko so stanovalci prejeli cepivo. Se pravi, da to nakazuje, da je za izbruh okužb krivo cepivo? Ampak, a se ne bi to potem zgodilo v vseh domovih, kjer so potekala cepljenja?

Pri projektu Ne/ja Razbijalka mitov, Slovenske tiskovne agencije so se lotili preverjanja takih trditev, ki se pojavljajo v našem javnem prostoru in diskurzu. Torej, ali lahko cepivo proti covidu-19 povzroči bolezen:

Cepivo proti covidu-19 ne more povzročiti bolezni. Prav tako pozitivni test na koronavirus ne more biti posledica stika z ribonukleinsko kislino (RNK) virusa prek cepiva. Lahko pa se zgodi, da cepljenje časovno sovpada z okužbo z novim koronavirusom in oseba zboli zaradi tega.

 

Do zdaj odobreni cepivi proti covidu-19 v EU delujeta tako, da bolezen preprečita s predpripravo odziva imunskega sistema. Z vnosom cepiva – bodisi Pfizer-BioNTechovega bodisi Moderninega, v obeh primerih gre za mRNK cepivo. V telo vnesejo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo prepozna imunski sistem in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič z virusom v stiku, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

 

Cepivo torej vsebuje informacijo RNK, ne pa živega virusa, ki bi povzročil okužbo, zato zaradi cepljenja ne moremo zboleti za covidom-19, pojasnjuje predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

 

Je pa možno, da je posameznik v stiku z novim koronavirusom pred cepljenjem, a ob cepljenju še ne kaže znakov okužbe, ali pa tik po cepljenju, ko telo še ni ustvarilo dovolj protiteles, da bi se ubranilo pred boleznijo.

To se je zgodilo tudi nekaterih v domovih za starejše, kjer so beležili nove okužbe v dneh po cepljenju. Po prvem odmerku cepljenja traja okoli 14 dni, da cepivo nudi polovično zaščito. Torej polovica cepljenih po 14 dneh od cepljenja ne bi zbolela ob morebitni okužbi, polovica bi. Bistveno večja je zaščita po prejetem še drugem odmerku.

 

Alen Krapež
+ objave

Journo, F1 and movie lover. Fight me on TW:)

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.