5 enostavnih trikov za izboljšanje imunskega sistema

Zakoračili smo v januar in zima je pošteno pritisnila: temperature se dnevno komajda še dvignejo nad 0° Celzija, izza vogala pogosto zaveje ledeno mrzel piš in marsikakšen kraj je pobelil sneg. Takšne vremenske razmere predstavljajo šok za naš imunski sistem. Slednji ima namreč nenadoma ogromno opravka z odstranjevanjem povečanega števila organizmu škodljivih prostih radikalov, kar ga toliko izčrpa, da mu zmanjka moči za običajno borbo proti nevarnim virusom in bakterijam iz okolja. In zato potrebuje našo pomoč. Poleg sonca, gibanja na svežem zraku ter zdrave prehrane, o čemer čivkajo že vrabčki na strehah, obstaja še nekaj malih preprostih trikov, s katerimi lahko okrepimo svoj imunski sistem.

Treba se je veliko smejati

Verjeli ali ne, smeh je dejansko eno izmed najcenejših, pa kljub temu zelo učinkovitih sredstev za izboljšanje imunskega sistema. Smeh namreč znižuje raven stresnega hormona kortizola, posledično pa zmanjšuje tudi občutke anksioznosti ter depresije. Še več, po obilni dozi smeha se sprostijo mišice celotnega telesa, pristni smeh iz trebuha pa izboljšuje tudi dihanje, pospešuje kroženje krvi in vzpodbuja možgane k ustvarjalnosti.

Vsakdo ima v hladilniku strok česna

Res je, da okus in vonj česna marsikomu ne ustrezata preveč, res pa je tudi, da je česen eden najboljših naravnih antibiotikov in tako izvrstno sredstvo za krepitev imunskega sistema. Poleg tega se vsaj en strok česna najverjetneje najde v prav vsaki shrambi ali hladilniku. Vedeti pa moramo tudi, da je potrebno, če želimo izkoristiti zdravilne lastnosti česna v kar največji meri, tega pravilno zaužiti. Najbolje ga je pojesti surovega, pri čemer ga poprej nasekljamo in približno deset minut pustimo na zraku, da se sprožijo zdravilne snovi. Če pa se ga odločimo zaužiti kot dodatek k jedem, popazimo, da ga ne prekuhamo preveč.

Kozarec rdečega vina

Znano je, da nas kozarec rdečega vina v dolgih in hladnih zimskih večerih prijetno pogreje. Manj znano, pa zato nič manj res, pa je tudi, da je kozarec rdečega vina še kako koristen za naše zdravje oziroma pomaga krepiti imunski sistem. Rdeče vino namreč vsebuje flavonoide, spojine, ki učinkujejo kot antioksidanti, med procesom fermentacije pa nastaja reservatrol, eden najmočnejših antioksidantov rdečega vina. Poleg antioksidantov rdeče vino vsebuje tudi kisline in rudnine. Zato si velja kdaj pa kdaj za zdravje sproščeno privoščiti kozarček rdečega vina. Priporočamo Modro frankinjo iz Vinske kleti Zlati grič.

Dan začnite z jogurtom

Jogurt so Aramejci nekoč imenovali kar hrana za bogove. Ali je bil eden izmed razlogov za takšno poimenovanje zdravilni učinek jogurta, ne vemo. Vemo pa, da jogurt vsebuje probiotike, ki skrbijo za uravnoteženo črevesno floro. In ker je črevesje še kako pomemben del imunskega sistema – kar 70 odstotkov naših obrambnih celic domuje tam – je jasno, da uživanje jogurta blagodejno vpliva na našo telesno odpornost. Za povrh pa se v jogurtu najde tudi vitamin D, ki je ključnega pomena za močne kosti in zobe.

Skrivnost, ki so jo poznale že naše babice – zelje

Ko pa smo že ravno pri probiotikih, ne moremo ne omeniti tiste za naše kraje najbolj tipične zimske zelenjave, glave zelja. Zelje namreč že stoletja velja za eno najbolj cenjenih zeli v ljudskem zdravilstvu. V svoji surovi različici je zelje izjemno učinkovito sredstvo za čiščenje krvi, jeter in kože, zelnica, to je voda, v kateri se kisa zelje, pa je eden izmed najkakovostnejših virov probiotikov. Posledično bi lahko, podobno kot to velja za jabolko, tudi za zelje zaključili: »Ena žlica (kislega) zelja na dan prežene zdravnika stran.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.