Kaj po poteku statusa?

Po več letih statusa bo tvoje študentsko delo zamenjala redna zaposlitev. Iskanje prve zaposlitve je lahko za koga bolj obremenjujoče kot celoten študij. Med diplomanti se večkrat pojavi vprašanje: In kam zdaj?

Ves čas šolanja se bolj ali manj prepustimo sistemu, ki nas vodi, postavlja meje in določa, kaj moramo narediti, da pridemo do cilja. Ko lahko kar naenkrat svobodno izbiramo, kako se bo odvijal naš vsakdan, se nam postavljajo vprašanja: Česa si želim? Kaj rad počnem? Kakšno delo bi rad opravljal? Kdo je lahko moj bodoči delodajalec?

Na obdobje po preteku statusa študenta moraš biti pripravljen že prej. Nekatere od vas čaka takojšnji vstop v zaposlitev, drugi se boste morali soočiti s statusom brezposelnosti. Kako dolgo boš obdržali ta status, je v največji meri odvisno od tebe. Obdobje brezposelnosti vzemi kot priložnost, da ponovno razmisliš o sebi, svojih željah, prioritetah, kompetencah.  Vedeti, česa vse se moraš še naučiti, česa ne želiš delati, komu ne želiš biti podoben, v kaj si pripravljen vložiti največ časa in kaj želiš doseči čez 5-10 let, je pomembno pri zastavljanju kariernih ciljev in sprejemanju odločitev o zaposlitvi.

Pri odkrivanju kariernih želja in premagovanju ovir ob prehodu v zaposlitev so ti v pomoč karierni centri visokošolskih zavodov in Zavod RS za zaposlovanje.

Karierni centri

Vedno več visokošolskih zavodov ima vzpostavljene karierne centre, ki nudijo študentom individualno karierno svetovanje ob študiju in ob prehodu v zaposlitev. Diplomanti lahko s pomočjo kariernih svetovalcev raziščejo svoje zaposlitvene možnosti, preverijo, kje se lahko s svojo izobrazbo zaposlijo, kdo so njihovi potencialni delodajalci. Pomagajo ti pri opredelitvi kompetenc, ki si jih pridobil v času študija, pri pripravi ustreznega življenjepisa glede na tvoje področje iskanja zaposlitve, te informirajo o stanju na trgu dela in aktualnih delovnih mestih. Prednost kariernih svetovalcev na posameznih fakultetah je, da zelo dobro poznajo zaposlitvene možnosti svojih diplomantov in stanje na trgu dela za posamezne zaposlitvene profile.

Zavod za zaposlovanje

Po prenehanju statusa študenta se lahko prijaviš v evidenco brezposelnih oseb v eno od območnih enot Zavoda RS za zaposlovanje. Prijaviš se lahko osebno ali na portalu Poiscidelo.si. Dodeljen ti bo osebni svetovalec, s katerim se boš pogovoril o svojih zaposlitvenih željah in določil aktivnosti iskanja zaposlitve. Svetovalec ti lahko s koristnimi nasveti in idejami pomaga najti lažjo in učinkovitejšo pot do prve zaposlitve.

Če še nisi odkril svojih zaposlitvenih ciljev, lahko obiščeš poklicnega svetovalca, ki ti bo povedal, katere poklice lahko z obstoječo izobrazbo opravljaš, kakšno izobrazbo potrebuješ za opravljanje določenega poklica …

Če te zanima zaposlovanje v EU, se lahko vpišeš v Evropski portal za zaposlitveno mobilnost. Preveri možnosti finančne pomoči pri razgovoru ali zaposlitvi v državi članici EU, ki jo ponuja program Tvoja prva zaposlitev EURES. Več informacij o zaposlovanju v EU ti nudijo EURES svetovalci.

V Kariernih središčih se lahko vključiš v krajše delavnice za uspešno iskanje zaposlitve in vodenje kariere. Nudijo ti individualno strokovno pomoč pri pisanju vlog ter pripravi na zaposlitveni razgovor ter informacije o aktualnih prostih delovnih mestih na lokalnem trgu dela.

S pomočjo spletne svetovalnice eSvetovanje lahko preveriš interese, osebnostne lastnosti in kompetence. Pri odločanju za nadaljnje izobraževanje ali raziskovanje poklicev, ki so primerni zate, ti pomaga računalniški program Kam in kako.

Zavod brezposelnim osebam omogoča vključitev v dodatna brezplačna usposabljanja in izobraževanja za pridobitev neformalnih znanj na različnih poklicnih področjih. Za udeležbo v programu usposabljanja ti zavod povrne potne stroške in dodatek za aktivnost.

Če ti za pridobitev javno veljavnega potrdila ali spričevala Nacionalne poklicne ali Temeljne kvalifikacije (NPK/TK) manjka le še potrjevanje, ti zavod krije stroške preverjanja in potrjevanja NPK/TK, strošek zdravniškega pregleda in potne stroške za udeležbo na preverjanju in potrjevanju.

Delodajalci imajo pri zaposlovanju mladih iskalcev zaposlitve, prijavljenih v evidenci zavoda, dodatne ugodnosti. Trenutno aktualni program za novo prijavljene so:

Delovni preizkus – progam, kjer lahko delodajalec mlado brezposelno osebo vzame za največ 1 mesec na preizkus. Z vključitvijo lahko preveriš svoja znanja in veščine na konkretnem delovnem mestu pri delodajalcu, spoznaš delovne postopke ter si s tem odpreš nove priložnosti.

Usposabljanje na delovnem mestu za mlade – je daljši program, ki traja 3 mesece. Poleg spoznavanja delovnih mest je namenjen tudi pridobivanju novih znanj, spretnosti in izkušenj, ki povečajo tvoje možnosti zaposlitve pri istem ali drugem delodajalcu. V času vključitve v omenjena programa ti zavod povrne potne stroške in doda še dodatek za aktivnost. Izkušnje vključenih so zelo pozitivne in veliko zgodb se nadaljuje s podpisom pogodbe o zaposlitvi.

Subvencija Trajno zaposlovanje mladih – delodajalci, ki so pripravljeni zaposliti osebo, mlajšo od 30 let, lahko dobijo 5.000 € subvencije.

Vračilo prispevkov delodajalca za prvo zaposlitev – delodajalec, ki prvič za nedoločen čas zaposli osebo, mlajšo od 26. let ali mater, ki skrbi za otroka do 3. leta starosti, je upravičen delnega vračila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Zavod je mladim na spletni strani ZRSZ namenil posebno mesto, na katerem so zbrane vse informacije, namenjene mladim iskalcem zaposlitve. Najdete jih na povezavi www.ess.gov.si/mladi.

Ko iščeš zaposlitev, moraš imeti dovolj informacij oz. jih moraš znati poiskati. Pripravljen moraš biti na večkratne zavrnitve pri prijavah na prosta delovna mesta, na selekcijske postopke s psihološkimi testiranji in preizkusi znanja, na poslane prijave brez prejetih odgovorov delodajalcev, na objave prostih delovnih mest, v katerih vsi zahtevajo večletne delovne izkušnje itd. Realnost, nad katero lahko začneš obupovati ali pa sam sebi dokažeš, da si kos konkurenci. Uspešnost tvojega iskanja je odvisna od časa in truda, ki ga boš vložil. Še vedno velja, da se brez muje še čevelj ne obuje.

Priporočila v času prehoda v zaposlitev

  1. Postavi si realne in časovno določene cilje – kaj si želiš, kako boš to dosegel, do kdaj in kdo ti lahko pomaga.
  2. Bodi aktiven – zbiraj informacije, povezuj se z ljudmi, udeležuj se dogodkov, razširi svojo mrežo in okolico seznani, da iščeš zaposlitev.
  3. Prepoznavaj svoje kompetence – katere kompetence si pridobil v času študija, z opravljanjem študentskih del, kot prostovoljec, v čem si dober in boljši od drugih.
  4. Pridobivaj nova znanja in izkušnje – vključi se v brezplačna izobraževanja, izkoristi ponudbo on-line izobraževanj, beri, pridobi dodatne izkušnje s prostovoljnim delom ali vključitvijo v program usposabljanja na delovnem mestu.
  5. Spoznaj poklice – pozanimaj se, katere poklice lahko opravljaš s svojo izobrazbo, kaj veš o poklicih, ki te zanimajo, kakšni so pogoji za opravljanje tebi zanimivih poklicev, kakšno je predvideno plačilo.
  6. Raziskuj trg dela – pozanimaj se, kaj pričakujejo delodajalci od kandidatov, po kakšnih znanjih je potreba na trgu dela, katera podjetja zaposlujejo, kateri so poklici prihodnosti, kakšno plačilo lahko pričakuješ kot iskalec prve zaposlitve.
  7. Seznani se z delovno-pravo zakonodajo – pozanimaj so o pravicah in obveznostih delavcev, kaj mora vsebovati pogodba o zaposlitvi, česa delodajalec od tebe ne more zahtevati, do česa si upravičen ob odpovedi delovnega razmerja.
  8. Vzemi iskanje zaposlitve kot zaposlitev – organiziraj si dan, vsaj 6 ur v dnevu naj bo posvečenih iskanju zaposlitve in aktivnostim, s katerimi si boš izboljšal zaposlitvene možnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.