Ali je spomladanska utrujenost samo izgovor?

Za nami je mila zima. Dnevi se vztrajno daljšajo, prvo cvetje se odpira, minilo je zimsko izpitno obdobje in na bunde že počasi pozabljamo. Pomlad je čudovit letni čas, ki pa ima svoje muhe. Poleg mučnih alergij, ki pridejo s toplejšim vremenom, se bo veliko ljudi soočilo s spomladansko utrujenostjo.

lena mačka
Pozabi na binganje za nekaj dni. Pojdi na svež zrak!

Zakaj se pojavi spomladanska utrujenost?

Zimski dnevi nas zadržujejo v notranjih prostorih, telo se poleni in ne gibljemo se veliko na svežem zraku. Na voljo ni sveže sezonske zelenjave in sadja, zato je telo lahko precej »na rezervi« z vitamini in minerali, še posebej je opazno pomanjkanje vitamina D, saj pozimi v naših krajih ni dovolj sonca.

You look like you could use some sun!

V zadnjih dneh se je dan znatno podaljšal, temperature so višje in sonce nas kliče na svež zrak. Vse te spremembe povzročijo tudi kopico sprememb v našem telesu. Presnova postane hitrejša, telesna temperature se kanček dvigne in kri hitreje zaokroži po telesu. Te (sicer zaželjene) spremembe telesu predstavljajo začetni stres. V zimskem času je tudi raven hormona melatonina višja, kar pomeni, da občutimo utrujenost in zaspanost.

Kako si pomagati pri spomladanski utrujenosti?

Odgovor je sila preprost: gibanje in pravilna prehrana.nemški ovčar in lastnik

Pojdi na zrak, gibaj se. Pozabi na fitnes in raje skoči na kolo. Zapni Reksa in naj te pelje na Šmarno. S prijatelji organiziraj športno popoldne, ki bo koristilo vsem. Vse, kar potrebuješ, je nahrbtnik, dovolj tekočine in nekaj sladkega za spodbudo. Pomisli, kako dobro boš spal!

Drug močan sovražnik spomladanske utrujenosti so vitamini! Privošči si čimveč svežega sadja in zelenjave. Posegaj po lokalno pridelanih živilih. Naj bo vitamin C tvoj najboljši prijatelj, najraje se zadržuje v osvežilnih citrusih (pomaranče, klementine, limone, mandarine, limete) in v kiviju. Privošči si osvežilno limonado ali kakšno drugo vitaminsko bombo. Ideje najdeš v prispevku Nizkokalorične pijače, ki jih lahko pripraviš doma.

zelenjava in sadjeS povečanim vnosom zelenjave boš svojemu telesu naredil veliko uslugo, saj bo lažje in hitreje izločalo toksine.

Prejšnji članekDarila za materinski dan (ki jih lahko pripraviš v izolaciji)
Naslednji članekČas za pridobivanje novih veščin in iskanja naložbenih priložnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.