Bi si moral privoščiti popoldanski počitek?

Exhausted young man came home after work flopped down on sofa.
Foto: Viktoria Korobova iz iStock

Verjetno si vsakdo po napornem dopoldnevu kdaj privošči popoldanski počitek. Dremež pa je pogosto deležen neodobravanja zaradi predstav o zmanjšani produktivnosti ali celo lenobi. Ali popoldanski počitek res vodi do neproduktivnosti ali je morda za nas kvečjemu koristen?

Kako premagati dnevno utrujenost?

Če si čez dan privoščiš počitek, moraš upoštevati možnost, da je za tvoj popoldanski dremež kriva zaspanost. Zato je tvoje dremanje lahko povezano z zdravstvenimi težavami. Premisli, ali si morda začel z jemanjem kakšnega zdravila, ki bi lahko povzročalo zaspanost. Za utrujenost čez dan je lahko kriva tudi depresija, ali težave s spanjem ponoči. V tem primeru se je najboljše posvetovati z zdravnikom. Če pa te popoldanski spanec zgolj poživi in ti dobro dene, se ti ga ni treba braniti.

Je popoldanski počitek koristen?

Raziskave, ki so proučevale učinke dremeža na pilote, so ugotovile, da le-ta izboljša pozornost in učinkovitost. Številne delavce v nočnih izmenah je namreč poživil dremež, ki je trajal med 15 in 20 minut. Obstajajo tudi trdni dokazi, da lahko popoldanski spanec izboljša kognitivno delovanje delavca, zlasti pri opravljanju kompleksnih nalog, lahko pa tudi spodbuja ustvarjalnost. Torej, uživaj v popoldanskem počitku, saj je zate koristen.

Kako v hipu zaspati?

Kaj moraš vedeti o popoldanskem počitku?

Najboljši čas za dnevni počitek je v zgodnjem popoldnevu, saj tako ne zmoti cikla spanja in budnosti. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da naj dremež ne bi trajal več kot 30 minut, zgornja meja pa je 60 minut. Daljši dremeži so namreč povezani z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Svoj dremež načrtuj in ne zadremaj prepozno, prostor za popoldanski počitek pa naj bo temen in hladen ter brez motečih dejavnikov.

Junior novinar

Prejšnji članekZaključi diplomsko nalogo v slogu: Preveri, kako
Naslednji članekKomentar: Slovenski kulturni boj in vloga mladih

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.