Kako hitro zaspati?

Serene beautiful woman sleeping with hand under cheek on soft pillow, young female wearing white pajamas resting under warm blanket in comfortable bed in bedroom or in hotel, enjoying sweet dreams
Foto: fizkes iz iStock

Dovolj spanja je ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje, vendar je včasih zaspati težko. Ne glede na to, ali je to posledica stresa, tesnobe ali drugih dejavnikov, je lahko nezmožnost hitrega padca v spanje frustrirajoča in lahko povzroči dnevno utrujenost in pomanjkanje produktivnosti. Kako torej hitro zaspati?

Drži se rednega urnika spanja

Z vzpostavitvijo rednega urnika spanja lahko uravnaš svojo notranjo uro in lažje zaspiš. Vsak dan, tudi ob koncih tedna, poskušaj iti spat in se zbuditi ob isti uri.

Asleep young arab man sleeping, resting peacefully in comfortable bed, lying with closed eyes, free space. Recreation, deep male sleep, time to rest and nap concept
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Ustvari sproščujoče okolje za spanje

Temno, tiho in hladno okolje ti lahko pomagajo hitreje zaspati. Za ustvarjanje idealnega spalnega okolja uporabi zatemnitvene zavese, čepke za ušesa in ventilator ali klimatsko napravo.

Young woman resting on the couch at home, she is wearing wireless headphones and listening to music
Foto: cyano66 iz iStock

Pred spanjem omeji izpostavljenost zaslonom

Modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni, lahko zmoti tvoj cirkadiani ritem, zaradi česar težje zaspiš. Poskusite se izogniti uporabi telefona, tablice ali računalnika vsaj eno uro pred spanjem.

Top view of young woman using a smartphone while lying on bed in the night. High angle view of pretty girl messaging on smart phone before sleeping at night. Addicted woman suffering from insomnia and chatting and surfing on the internet with her cellphone late in night.
Foto: Ridofranz iz iStock

Razvij sproščujočo rutino pred spanjem

Ustvari sproščujočo rutino pred spanjem, s katero boš telesu sporočil, da je čas, da se umiri in pripravi na spanje. To lahko vključuje toplo kopel, meditacijo, jogo ali branje knjige.

Young multiracial latina woman meditating at home with online video meditation lesson using laptop. Meditation and spirituality concept.
Foto: Daniel de la Hoz iz iStock

Pred spanjem se izogibaj kofeinu in alkoholu

Kofein je poživilo, ki te lahko ohranja budne, zato se zvečer raje izogibaj pijačam, ki vsebujejo kofein, kot so kava, čaj in gazirane pijače. Alkohol sicer lahko povzroči zaspanost, vendar lahko kasneje ponoči zmoti vaš spanec.

White cup with strong black coffee on a rustic wooden table with some beans, copy space, selected focus, narrow depth of field
Foto: fermate iz iStock

Redno telovadi

Vadba lahko pripomore k mirnemu spancu, vendar se je najbolje izogibati intenzivni vadbi pred spanjem. Namesto tega si prizadevaj za vadbo prej čez dan, zvečer pa razmisli o dejavnostih, kot sta joga ali raztezanje, da sprostiš telo in um.

Close-up of athletic women preparing their exercise mats for sports training at health club. Focus is on woman in black.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Razmisli o uporabi naravnih pripomočkov za spanje

Nekatera naravna sredstva, kot so melatonin, korenina baldrijana in kamilični čaj, lahko pomagajo izboljšati spanec. Vendar se je pomembno, da se pred uporabo kakršnih koli pripomočkov za spanje posvetuješ s svojim zdravnikom ali farmacevtom, saj lahko ta sredstva vplivajo na zdravila ali imajo neželene stranske učinke.

Digital generated image of sleeping cloud on dark background with sleep symbols.
Foto: Max Lirnyk iz iStock

Ti bo uspelo hitro zaspati?

Hitro zaspati je lahko izziv, vendar lahko z izvajanjem teh nasvetov in trikov ustvariš ugodno okolje za spanje in vzpostaviš zdrave spalne navade. Ne pozabi, da je dovolj mirnega spanca bistvenega pomena za naše telesno in duševno zdravje, zato spanje postavi na prvo mesto in ga imej za prednostno nalogo.

Prejšnji članekSi zamudnica? Nova priložnost že 1.3.
Naslednji članekOcena filma: Medved na koki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.