Ocena filma: Medved na koki

Medved na koki bi lahko bila komedija leta, a ne za vse
Medved na koki bi lahko bila komedija leta, a ne za vse Foto: on cocainebear

Medved na koki (Cocaine Bear) je akcijska komedija režiserke Elizabeth Banks, za katero lahko rečemo, da ji zmanjkuje možnosti. Po mlačno sprejetem nadaljevanju Prave note (Pitch Perfect, 2015) in enako mlačno sprejeti predelavi Čarlijevih angelčkov (Charlie’s Angels, 2019), je zdaj tu predelava resnične zgodbe, ki je kakopak dramatično sfrizirana. Zvezdniška zasedba reši film iz tega, da bi pristal na katerem od pretočnikov. Kljub temu pa ima film nekaj, kar mnogi drugi nimajo – predoziranega medveda.

Resnična zgodba o medvedu, ki je pojedel kokain

Medved na koki se hvali, da je posnet po resnični zgodbi, kar je le delno res. Leta 1985 je ameriški črni medved resda pojedel torbo kokaina, pri čemur je bila edina smrtna žrtev on sam. Odštevši padalca, ki je umrl ob padcu. Od tistega dne je angleško imenovani Cocaine Bear (tudi Pablo Eskobar) maskota mesta Lexington v Kentuckyju. In zdaj je navdih za film. Čudna so pota, ko si na kokainu. A kdorkoli je prišel na idejo o filmu, je bil verjetno pod vplivom nekatere druge substance, zaradi katere se že tradicionalno rojevajo neverjetno nore ideje. Verjetno je tako nastal Medved na koki, pod katerega je podpisan Jimmy Warden (The Babysitter).

Zvezdniška zasedba rešuje film pred propadom

Kar je izredno zanimivo je igralska zasedba, sestavljena iz sumljivo zvenečih imen. Keri Russell, O’Shea Jackson Jr., Alden Ehrenreich, Jesse Tyler Ferguson, Kristofer Hivju, Margo Martindale, Christian Convery in Ray Liotta v eni od svojih poslednjih vlog. Ni pa talent pred kamero edini, ki je vreden začudenja. Tu je še producentski par Phil Lord in Christopher Miller, ki je zakrivil filme Lego, 21 Jump Street in Spider-Verse. Oba sta za režijo sprva želela duo s Matt Bettinelli-Olpin in Tyler Gillett, ki pa sta se raje posvetila Kriku 5 po uspešnici Ready or Not. Tako je na režijski stolček padla Elizabeth Banks, ki se v medijih ponavadi pojavi zaradi pritoževanja nad slabim obiskom njenega filma ali tega, da je Marvel ni zaposlil za tretjega Thora.

Ray Liotta v eni od svojih zadnjih vlog
Ray Liotta v eni od svojih zadnjih vlog Foto: on cocainebear

Ponovno tu nima veliko maneverskega prostora, saj ji akcijska komedija o morilskem pohodu medveda na kokainu tega pač ne dovoljuje. Se pa trudi, to ji lahko priznamo. Pri tem ji pomagajo tudi zvezdniški igralci, ki povprečne komične prizore dvignejo na nekoliko višjo in prisrčno raven, pri akciji pa preprosto ni pomoči. Medved na koki je tako neka mešanica akcije in komedije, a pri vsem tem ne obrodi vedno sadov. Veliko je odvisno tudi od samega gledalca, saj je film jasno namenjen odrasli publiki in kot tak precej visceralen. Dobesedno, držal se boš za trebuh. Bolj zaradi prizorov in krvi, kot pa krohotanja.

Medved na koki je ravno dovolj zabaven, da je vreden ogleda

V filmu spremljamo krajinski park, v katerem se znajde nič koliko torb, napolnjenih z vrhunskim kokainom. Nanje naleti medvedka, ki postane za tistih nekaj minut najbolj nevarno bitja na planetu Zemlja. V parku se istočasno znajdejo tudi prekupčevalci droge, mladinski pobalini, policist, čuvaja parka in zaskrbljena mama, ki išče svoja otroka, katerih razlog odhoda v park je špricanje pouka in iskanje skritega slapu. Vsi se kmalu znajdejo v begu za življenje, a le, ko se film odloči, da je to potrebno. Velika težava je nejasnost odločitve o tem, kdaj bo film grozljiv in kdaj komičen. Nekaj podobnega zamerimo Marvelu, a to je povsem druga zgodba. In če se film začne kot skorajšnja kopija Pasjih vojakov (Dog Soldiers, 2002), se nadaljuje kot Predator, ki bi predoziral s komičnimi vložki. Tako do konca tudi gledalcem ni jasno, ali naj se smejijo ali vadijo svoj izraz ostudnosti.

Keri Russell v filmu Medved na koki
Keri Russell v filmu Medved na koki Foto: on cocainebear

Medved na koki je precej zabaven film, če mu to dovoliš. Prisrčna medvedka, ki je naletela na torbe kokaina, je vsekakor zvezda filma, kar ob takih imenih pomeni veliko. Če ravno, ob odsotnosti vseh teh imen, bi bil film mnogo slabši, kar se vidi v površnem scenariju in izpeljavi. Zaradi svoje izvirne ideje pa bi moral v kina privabiti tiste gledalce, ki se želijo smejati akcijski komediji na sproščen večer. To bodo s kokainskim medvedom tudi dobili, kaj več pa ne. Da se za konec poigram še z angleščino, Medved na koki je bear-able in na trenutke zelo zabaven film.

Cocaine bear / Medved na koki / 23.2.23

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Medved na koki (Cocaine Bear)
Prejšnji članekKako hitro zaspati?
Naslednji članekNajboljši dokumentarni filmi o košarki

Urednik portala Student.si

ocena-filma-medved-na-kokiMedved na koki (Cocaine Bear) je akcijska komedija režiserke Elizabeth Banks, za katero lahko rečemo, da ji zmanjkuje možnosti. Po mlačno sprejetem nadaljevanju Prave note (Pitch Perfect, 2015) in enako mlačno sprejeti predelavi Čarlijevih angelčkov (Charlie's Angels, 2019), je zdaj tu predelava resnične zgodbe,...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.