ČAJ ZA VSAKO PRILOŽNOST

Posušena zelišča se že stoletja oziroma tisočletja sušijo in prelivajo z vročo vodo kot zeliščni poparek oziroma čaj. Izvor zeliščnih čajev je časovno težko določljiv in zanj ni pisnih dokazov.

Fosilni ostanki šipka, najdeni v najdiščih iz obdobja mlajše kamene dobe – neolitika (4000 let pr. n. št.), nam dokazujejo, da je bil šipek zanimiv za človeka že v pradavnini. Najstarejši zapisi o zdravilnih zeliščnih napitkih prihajajo s Kitajske, starega Egipta, stare Grčije in iz časa rimskega imperija. Obenem z uradno medicinsko znanostjo je vseskozi obstajalo ljudsko zdravilstvo, ki je skozi generacije ohranjalo bogate izkušnje o uporabi zdravilnih rastlin.
Zeliščni čaji so osvežilni napitki prijetnega vonja, okusa in barve, ki blagodejno delujejo na naš organizem. Hkrati so vir vitaminov in zdravilnih naravnih učinkovin, ki jih organizem sprejema v neškodljivih količinah.

Zeliščni čaji:
Osnova za zeliščne čaje so zdravilne rastline. Čaj lahko pripravljamo iz ene same rastline ali iz mešanice več zdravilnih rastlin. Pivci čaja na sončni strani Alp smo v primerjavi s sosedi veliko bolj naklonjeni zeliščnim kot pravim čajem. Po podatkih Slovenci popijemo največ planinskega, kamiličnega in šipkovega čaja.

Za kaj so dobri nekateri od njih?
-Poprova meta deluje proti slabosti,
-velikocvetni lučnik (papeževa sveča) pospeši izkašljevanje,
-kamilica lajša želodčne krče in pomirja razdražene živce,
-kordabenedikta deluje poživljajoče,
-baldrijan sprošča,
-šentjanževka izboljšuje razpoloženje in deluje proti depresiji,
-rožmarin se bori proti nizkemu krvnemu tlaku,
-bela omela znižuje visok krvni tlak.

Sadni čaji:
Sadni čaji so trendovska pijača 90-ih let, ki se je razvila iz zeliščnih čajev. Šipku in hibiskusu so dodali suho sadje, predvsem suha jabolka in ostale plodove – bezgove jagode, borovnice, limonine ali pomarančne lupinice. Zaradi zelo podobne osnovne sestave sadnih čajev dodajajo za raznolikost okusov in bogat, intenziven vonj sadne arome. Okusi jagode, divje češnje, borovnice in marelice najbolj privabljajo mlade med 15. in 30. letom. Sadni čaji so namenjeni za pitje ob vsaki priložnosti, za užitek, osvežitev in odžejanje. Pijemo jih lahko kadarkoli – pozimi ali poleti, tople ali ledeno hladne. Glede na nekatere raziskave sadni čaji odžejajo veliko bolj učinkovito, predvsem pa za dalj časa kot npr. gazirane pijače.

Pravi čaji:
Ko pravi čaj prelijemo z vrelo vodo, se sproščajo fenolne snovi, ki dajejo čaju vonj in okus, ter kofein, ki deluje kot poživilo. Med fenolnimi snovmi so najpomembnejše taninske snovi, ki delujejo pomirjevalno na prebavni trakt in katehini ter flavoni in flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti, ki kot taki organizmu pomagajo v boju proti raku in pri dietah ljudi, ki imajo upočasnjen metabolizem. Vsakodnevno pitje zelenega čaja je izjemno koristno. V toplejših dneh ga lahko pijete ohlajenega z limono. Pomaga pri izgubljanju kilogramov, ščiti organizem pred rakavimi obolenji, zmanjša nevarnost možganskih obolenj, ohranja zdrave zobne dlesni, zmanšuje utrujenost ter povečuje telesno zmogljivost. V zadnjem času ponovno poudarjajo koristnost pitja pravega zelenega čaja zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, katerim pripisujejo veliko vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, rakastih obolenj in pri upočasnjevanju procesa staranja. V novejših medicinskih člankih je pogosto omenjen vzpodbujajoč učinek na imunski sistem in antiradiacijski učinek zelenega čaja – uživanje čaja zmanjšuje škodljive posledice izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju.

Zato si le privoščite skodelico čaja, primeren je prav za vsak čas. Popijte ga pred učenjem, da se boste lažje zbrali in skoncentrirali, popijte ga zjutraj za poživitev, popijte ga zvečer za sprostitev …

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.