UGODNEJE NA DOPUST IZVEN SEZONE

Za tiste, ki še niste bili letos na dopustu ali pa bi pred začetkom novega študijskega leta radi še kam odmaknili pete; praviloma se cene po 15. 09. občutno znižajo, saj gre že za čas, ki je izven glavne sezone …

Ibiza
Ibiza je kraj neskončne zabave in znanih diskotek, starodavnih vasi in lepih plaž. Pokrajinska in kulturna raznolikost nudi atraktivnost prav za vsak okus. Vseeno, ali iščeš mir in počitek na mirnih, osamljenih peščenih obalah, ali pa iščeš izčrpajoče aktivnosti dnevnega in nočnega življenja. Tam se najde za vsakega nekaj. Otok, ki je velik ca. 572 km2, lažje spoznate z najetim avtomobilom. Priporočeno si je pogledati tudi notranjost otoka. Za teden dopustovanja se cene začnejo pri 210 evrih.

Mallorca
Majorko (špansko Mallorca), pravijo ji sončni otok in velja za “biser Sredozemlja”, odlikujejo številne peščene plaže in klasično sredozemsko podnebje, zato ne preseneča, da je turizem glavna gospodarska dejavnost na otoku. Večino majorških turističnih kapacitet zapolnijo nemški turisti, ki so dejansko zakupili večji del otoka. To se opazi že pri sprehodu skozi obmorska mesta, kjer vam v trgovinah, hotelih, lokalih in agencijah strežejo nemško govoreči prodajalci. Samo dve urici oddaljena Mallorca je res enkraten počitniški kraj, ki ponuja pester dopust. Za teden dopustovanja se cene začnejo pri 195 evrih.

Kanarski otoki
Kanarske otoke, kjer čez celo leto vlada enakomerna temperatura, sestavlja sedem večjih otokov: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, Teneriffa, La Palma, Gomera in Hierro. Prevladujejo turistična središča z nekoliko temnejšimi peščenimi plažami, prav vsak otok pa ponuja tudi slikovito notranjost. Za teden dopustovanja je treba odšteti od 240 evrov.

Turčija
Bogata zgodovina, raznolikost kultur, nedvomno je to dežela nasprotij. Vzdolž turške riviere skoraj vse leto vlada subtropsko podnebje. Turška obala v območju Antalye ima sredozemsko podnebje z dolgimi, sončnimi poletji. Temperature zraka se v visoki sezoni dvignejo na okoli 40 °C, vendar pihljanje vetra poskrbi za osvežitev. Za teden dni je treba odšteti od 180 evrov. Odhodi tudi iz Ljubljane, vendar za ceno od 320 evrov.
Malta: Malta je primerna za tiste, ki si želijo aktivnega dopusta, in pa tudi za tiste, ki si želijo sprostitve. Malto sestavljajo trije otoki: Glavni, največji, po imenu Malta, in še dva manjša otoka, to sta otoka Gozo in Comino. Za teden dni bo treba odšteti od 210 evrov.

Tunizija
Tunizija poleg Turčije velja za eno najugodnejših destinacij. Hammamet, Monastir, Sousse, Djerba so najbolj obiskani kraji. Tja je najbolje oditi iz Ljubljane, od koder so odhodi enkar na teden. Za teden dni bivanja je treba odšteti 220 evrov. Za Tunizijo lahko odštejemo tudi 160 evrov, vendar iz bolj oddaljenih letališč, kot je na primer München.

Bogarija
Bolgarija velja za vedno bolj priljubljeno počitniško destinacijo. Najbolj znani sta Slančev Bryag (Sunny Beach) in Zlati Pyasaši (Golden Sand). Sodobna turistična infrastruktura predstavlja pestro ponudbo hotelov, diskotek, barov, lunaparkov, restavracij … Za teden dni bivanja bo ob odhodu iz Ljubljane treba odšteti od 220 evrov. Iz drugih letališč so cene nižje.

FLY & DRIVE
Še eno zanimivo kombinacijo imate na voljo, to je Fly & drive ponudba. Kot pove že ime, gre za nakup letalske vozovnice in pa najem avtomobila (rentacar). Letite do želene destinacije, kjer na letališču prevzamete avto in nadaljujete sami naprej. Pri takšni izbiri si je smiselno vnaprej dobro organizirati pot. Prednosti: svobodna izbira, kam, za koliko časa … Slabosti: vožnja z avtomobilom po nepoznanem terenu, včasih tudi po drugi strani ceste. Nekaj konkretnih ponudb: Ibiza: za ta otok se fly & drive ponudba za teden dni začne pri ceni 190 evrov. Odhodi: Graz, Dunaj, Salzburg, Munchen … Mallorca: ponudba za teden dni fly & drive se začne pri 180 evrih. Odhodi: Najcenejše so ponudbe iz Munchna.

Še en namig: Včasih je dobro tudi pregledovati letalske ponudbe Easyjeta in Rainaira, ki vas lahko pripeljejo na primer na: Sardinijo, Malto, Ibizo, Mallorco … tudi za ceno od 40 evrov.

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.