Celiakija

Celiakija je mnogim neznana bolezen, a vendar ni tako zelo redka, saj število bolnikov iz leta v leto narašča. Nemalokrat jo zamenjujejo z alergijo na gluten, ki pa je nekaj povsem drugega. Pri celiakiji gre namreč za avtoimunsko obolenje črevesja, pri katerem je izrednega pomena njegovo zgodnje prepoznavanje, v nadaljevanju pa strogo sledenje navodilom za ustrezno prehrano, kajti le s tem postane bolezen povsem obvladljiva.

Neozdravljiva kronična avtoimunska bolezen

Prizadene resice tankega črevesa, s čimer se okvara kaže v zmanjšani funkciji črevesa. Zaradi motenj v absorpciji hranilnih snovi v prehrani lahko pride do pomanjkanja osnovnih hranil, pa tudi do pomanjkanja mineralov in vitaminov. Posledice se lahko kažejo v podhranjenosti, prizadet je lahko celoten organizem, kar vodi v številne resne zaplete. Celiakija se razvije pri osebah z genetsko predispozicijo. Pozroča jo beljakovina gluten, ki jo najdemo v nekaterih žitaricah: v pšenici, ržu, ječmenu, tritikali, piri in kamutu, podobna beljakovina pa se nahaja tudi v ovsu. Z izločitvijo glutena iz prehrane bolezen popolnoma potihne, zdravstvene težave postopoma izzvenijo, s tem pa se bolezenske spremembe zaustavijo. V telesu  se ponovno vzpostavi zdravo stanje. Bolezen je običajno zelo težko prepoznati, saj se njeni simptomi razlikujejo od posameznika do posameznika. Najznačilnejši znaki so prebavne motnje, napihnjenost, podhranjenost in slabokrvnost, vendar ni redko, da bolniki s celiakijo nimajo nobenega od naštetih simptomov. Pri diagnosticiranju bolezni je ponavadi prvi korak serološki krvni test, ki prikaže prisotnost protiteles, značilnih za bolnike s celiakijo. Za dokončno potrditev diagnoze  je potreben endoskopski pregled zgornjih prebavil z biopsijo, odvzemom tkiva, ki ga  pregledajo v histološkem laboratoriju, kjer ugotovljajo, ali gre za vnetje tankega črevesa in atrofijo resic.

Nezdravljena bolezen lahko pripelje do resnih komplikacij 

Najtežji zaplet pri bolnikih, ki se ne držijo brezglutenske diete, je maligno obolenje prebavnega sistema – najpogosteje rak debelega črevesa. Posledice so lahko zgodnja osteoporoza, ginekološke in urološke težave, pri otrocih pa lahko pride tudi do zaostajanja v rasti. Prav zaradi preprečevanja naštetih bolezni/simptomov  je  izrednega pomena strogo uživanje prehrane brez glutena. V to skupino živil sodijo krompir, vsa zelenjava in sadje, mesni in mlečni izdelki ter vse maščobe. Od žitaric so dovoljene ajda, proso, koruza, riž, kvinoja in tef. Problematični so lahko tudi predelani izdelki, saj lahko vsebujejo veliko konzervansov, arom in barvil, ki bazirajo na glutenski osnovi, zato je prav tako priporočljivo izogibanje predelanim izdelkom. Nujna je tudi ločena priprava hrane, saj lahko v nasprotnem primeru pride do navzkrižne kontaminacije, kjer se nehote v brezglutensko jed zanese nekaj drobcev živila, ki vsebuje gluten. Zdravniki ocenjujejo, da lahko že približno 10 mg glutena bolniku s celiakijo povzroči hudo poslabšanje in dolgotrajno okrevanje.

Prvo soočenje z boleznijo po postavitvi diagnoze zagotovo ni lahko 

A iz lastnih izkušenj lahko povem, da se je tako spremenjenega režima domačega pripravljanja in shranjevanja hrane mogoče zelo hitro navaditi. V kratkem času sem se seznanila z vsemi pravili varnega brezglutenskega kuhanja in priprave jedi iz brezglutenskih živil ter moke, čeprav to zahteva kar nekaj vaje, saj so vse teksture popolnoma drugačne. Večji problem kot je priprava hrane doma pa sem opazila pri prehranjevanju v restavracijah. Ponudba brezglutenske prehrane v restavracijah se je v zadnjem času resda občutno povečala, vendar žal še vedno vsa ni primerna za bolnike s celiakijo. Ozaveščenost glede priprave brezglutenskih jedi je v restavracijah žal premajhna, saj se ne zavedajo možnosti navzkrižne kontaminacije, ki zahteva ločeno pripravo hrane za bolnika s celiakijo, da ta ne pride v stik z živili, ki vsebujejo gluten. Vsekakor pa se to izboljšuje, saj v vedno več restavracijah že poznajo celiakijo in varno pripravo hrane za celiakaše. A problem, ki ga kot študentka opažam, je tudi premajhna izbira brezglutenskih jedi. Velikokrat s prijatelji ne moremo izbrati katerekoli restavracije oziroma nemalokrat tam ostanem lačna, ker po pogovoru z natakarji ali celo kuharji ugotovimo, da tudi brezglutenske jedi, ki jih ponujajo, niso primerne za bolnike s celiakijo. Naj dodam še žalostno opažanje, da zelo pogosto tako prijatelji kot natakarji mojo zahtevo po brezglutenskih jedeh vidijo le kot modno muho, zato se mi zdita ozaveščenje in poznavanje nujno potrebnih diet iz zdravstvenih razlogov izredno pomembna in potrebna.

Na prvi pogled se zdi, da je celiakija bolezen polna odrekanj in omejitev, a jo je mogoče sprejeti kot svojo življenjsko sopotnico. Navsezadnje je pri takšni obliki neozdravljive bolezni najlepše to, da jo lahko nadzoruješ in obvladuješ že s primerno prehrano, torej brez kakršnih koli zdravil; poleg tega pa zaradi majhne ponudbe brezglutenske hrane v trgovinah in restavracijah celiakaši s sabo vedno nosimo nekaj rezervnih zalog in smo na svoj način v prednosti ob napadu lakote – kjerkoli in kadarkoli.

 

Tajda Ulčnik, Gaster Felix

Gaster Felix Instagram (želite očarati svojo boljšo polovico z očem prijaznimi zdravimi recepti?)

Gaster Felix Facebook (navijajte za nas v ‘boju’ proti nezdravi prehrani)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.