V Kopru ustanovljena prva podružnica univerze Lomonosova v Evropi

Velika zgodba najmlajše slovenske univerze, ki je uresničila
Foto: on UPR

Koper, 20. november 2017 – Danes se je zaključilo prvo poglavje pred tremi leti začetih medsebojnih pogovorov ter sklepanj številnih dogovorov in sporazumov med Moskovsko državno univerzo M. V. Lomonosova in Univerzo na Primorskem, ki so pripeljali do ustanovitve prve evropske podružnice te elitne ruske univerze. Slavnostne akademije, na kateri sta rektorja univerz prof. dr. Dragan Marušič in akademik prof. dr. Viktor A. Sadovničij podpisala Akt ustanovitvi Podružnice moskovske državne univerze Lomonosov v Kopru, se je udeležilo več kot sto gostov, med njimi minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec, veleposlanik Ruske federacije v RS Nj. Ekscelenca dr. Doku Zavgajev, državni sekretar z Ministrstva za gospodarstvo RS Aleš Cantarutti, župan Mestne občine Koper Boris Popovič, predsednik Istrske županije Valter Flego, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, pravoslavni duhovnik Dejan Mandič in številni drugi ugledni gostje.

Ustanovitev skupne podružnice je rezultat triletnega tesnega sodelovanja med Fakulteto za management (članico Univerze na Primorskem) in Moskovsko šolo ekonomike (članico Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi). Obe fakulteti sta avtorici skupnega izobraževanja za boljše gospodarsko sodelovanje. Mesto Koper je s tem postalo prvo evropsko izobraževalno središče Univerze Lomonosova, s tem pa tudi stičišče med Evropo in Rusijo na področju znanstveno-raziskovalnega in gospodarskega sodelovanja.

Rektor UP prof. dr. Dragan Marušič se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so prispevali k uspešni zgodbi, začenši z zahvalo staremu-novemu dekanu Fakultete za management Univerze na Primorskem prof. dr. Matjažu Novaku, ki je drzno zamisel »na vzhod obrnjene internacionalizacije«predstavil že leta 2014. Ob izreku dobrodošlice »v mestu najzahodnejše podružnice moskovske Univerze Lomonosova« je dejal, da lahko ustvarimo še več velikih zgodb za Koper, Slovenijo in za širše okolje, celo za Evropo, »ki ji bo šlo najbolje, ko bo delovala kot celota sicer različnih, a sodelujočih delov«. Vabimo vas k branju celotnega nagovora.  

Rektor Univerze Lomonosova akademik prof. dr. Viktor A. Sadovničij je povedal, da ima ruska univerza številne podružnice v drugih državah prav na posebne prošnje predsednikov teh držav, nazadnje so jo odprli na Kitajskem. Ustanovitev prve v Evropi je pospremil z naslednjimi besedami: »Danes smo priča izjemno pomembnemu dogodku, rojstvu nove skupne izobraževalne ustanove. Človeštvo si boljšega ni moglo izmisliti – univerze šolajo ljudi, dajejo nam upe, omogočajo boljšo prihodnost … Ko se približujemo kateremukoli mestu, vedno opazimo najpomembnejše stavbe; običajno sta to dve, ena od njiju je univerza. Rad bi poudaril, da je današnji projekt zelo poseben in se razlikuje od ostalih, ki smo jih že izpeljali. Povezuje nas namreč naša slovanska duša, korenine, kultura in tradicije. Verjamem, da bo po desetih, dvajsetih letih več tisoč diplomantov izšlo iz te podružnice. Načrtujemo šest smeri izobraževanja na področjih ekonomije in finance, matematike, biologije, filologije, politologije, ob tem pa še študije s področja turizma.«

Predsednik Istrske županije Valter Flego je povedal, da ustanovitev podružnice vidi kot odlično priložnost za poglobitev sodelovanja med državama in da skupaj lahko dvigujemo raven znanja in sodelovanja. Tudi Flego je izpostavil skupno zgodovino in druge podobnosti obeh regij, ki jih lahko kot prednosti tega sodelovanja izkoristimo.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo RS Aleš Cantarutti je v svojem pozdravnem nagovoru tako nanizal svoje vtise o uspešni zgodbi: »Od prvega dne, ko nam je bila predstavljena ideja povezovanja obeh univerz, še posebno po obisku ministra Počivalška na sedežu ruske univerze v Moskvi, smo bili prepričani, da je to odličen projekt – ker je prav, da se ustvarja dolgoročna partnerstva, ki temeljijo na razvoju, inovativnosti in vstopu v tretje trge. In to obe državi potrebujeta. Prepričan sem, da bo sodelovanje med univerzama preko študentov in gospodarstvenikov, ki bodo ta program podprli, dodana vrednosti gospodarstva. Naša naloga je, da to podpiramo!«

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je s ponosom pozdravil odprtje podružnice v mestu, ki mu županuje: »Ustanovitev skupnega izobraževalno-raziskovalnega centra moskovske Državne univerze Lomonosova v Kopru, v partnerstvu z Univerzo na Primorskem, je za Mestno občino Koper zagotovo velikega strateškega pomena, saj obeta razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja z namenom boljšega gospodarskega sodelovanja, Koper pa postavlja na zemljevid evropskih izobraževalnih in gospodarskih središč. Na to sem izredno ponosen.« Dodal je še, da je prav Univerza na Primorskem tista, zaradi katere se lahko koprska občina zagotovo postavlja ob bok vsem ostalim univerzitetnim središčem v slovenskem prostoru pa tudi onkraj naših meja.

Minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec: »Kljub težkim trenutkom, projekt je bil namreč pravno izjemno zapleten, smo številne ovire premagali. Ne glede na gospodarske sankcije s strani EU smo letos v prvih šestih mesecih povečali gospodarsko sodelovanje med državama za 26 odstotkov. Prepričan sem, da bo Podružnica moskovske Državne univerze M. V. Lomonosova v Kopru prispevala k še boljšim rezultatom na gospodarskem področju. Z ministrom Ruske federacije za telekomunikacije in znanost Nikolayem Nikiforovom, ki je sopredsedujoči v Skupini za gospodarsko sodelovanje med državama, sva ugotovila, da zgolj klasično sodelovanje na področju gospodarstva ne bo pomagalo, temveč da ga bo potrebno poglobiti na področju znanosti, izobraževanja z izmenjavami študentov, profesorjev in diplomantov. Prepričan sem, da bodo nove generacije še bolj prispevale k slovensko-ruskemu sodelovanju in da bodo v Kopru mladi ruski managerji spletli odnose s slovenskimi ter da bo to tisti kapital, na katerem bomo lahko gradili še močnejše gospodarske sodelovanje. To je velik uspeh ne le za Koper, temveč tudi za Slovenijo!«

Po nagovorih sta rektorja obeh univerz ob zvokih članov Orkestra Slovenske filharmonije pristopila k podpisu Akta o ustanovitvi Podružnice moskovske Državne univerze M. V. Lomonosova, s čimer sta tudi uradno otvorila njeno delovanje. Prostori podružnice se nahajajo na Verdijevi ulici v Kopru, v neposredni bližini Univerze na Primorskem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.