Festival Drugajanje

Letos bo med 27. in 30. novembrom festival Drugajanje, ki ga soorganizirata zavod Bunker, Ljubljana in ll. gimnazija Maribor, že šestnajstič nagovoril Maribor in njegove mlade.

Prvotna ideja, pripeljati v Maribor angažirano sodobno uprizoritveno umetnost, ostaja; je pa v preteklem desetletju in pol festival sicer obdržal prvotno poslanstvo, a ga tudi nadgradil. V preteklih letih smo poskušali mlade nagovoriti kot gledalce in kot ustvarjalce ter jih pregnesti z navdušenjem nad odrom. Festival pa se je razvil tudi produkcijsko, letos bodo od štirih predstav kar tri, ki so festivalske (ko)produkcije, in večina predstav je mednarodnih.

Letošnje Drugajanje nagovarja mlade (pa tudi vse ostale) z vrhunsko domišljenimi uprizoritvenimi postopki, ki gledalca ne spustijo z vajeti v udobje stola v temi. Že Brecht se je uprl interpretaciji umetnosti kot ogledala družbi. Razmišljal je o umetnosti kot o kladivu, s katerim sooblikujemo svet – letošnje predstave pa umetnost uporabijo bolj kot sredstvo, s katerim svet sicer uzremo v drugi luči, poskušamo najti nastavke rešitev, drugih interpretacij, a mu – tudi v maniri mladostniške navihanosti – pokažemo jezik!

V okviru letošnjega festivala bomo predstavili:

Ponedeljek, 27. november/Monday, November 27
19.00/7 p.m. ► Amfiteater II. gimnazije/Amphitheater, The Second Gymnasium

EnKnapGroup & Nature Theater of Oklahoma: ZASLEDOVALCI SREČE/PURSUIT OF HAPPINESS

Torek, 28. november/Tuesday, November 28
17.00 in 19.00/5 p.m. and 7 p.m. ► Železniška postaja Maribor/Maribor Central Railway Station

Rima Najdi: THINK MUCH. CRY MUCH.

Sreda, 29. november/Wednesday, November 29
16.00, 18.00 in 20.00/4 p.m., 6 p.m. and 8 p.m. ► Narodni dom Maribor

Mare Bulc: PRVA ALTRUISTIČNA PREDSTAVA/THE FIRST ALTRUISTIC PERFORMANCE

21.00/9 p.m. ► Salon uporabnih umetnosti/Salon of Applied Arts

festivalska zabava/festival party: DJ Kozmonavt

Četrtek, 30. november/Thursday, November 30
15.00 in 19.00/3 p.m. and 7 p.m. ► Salon uporabnih umetnosti/Salon of Applied Arts

Andra Aaloe & Flo Kasearu: KOSTUMSKA DRAMA/COSTUME DRAMA

V sodelovanju z Nagibom, ki je letošnjo jesen zakorakal že v 4. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder,  predstavljamo Prvo altruistično predstavo Marka Bulca – režiserja in performerja, ki bo imela premiero v Ljubljani prihodnji teden (22., 23. in 24. novembra ob 18h in 20h v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana), nato pa prihaja na prvo gostovanje v Maribor 29. novembra. Prva altruistična predstava bo tudi del programa Kulturnega bazarja v Mariboru.

Poleg umetniškega programa na festivalu pripravljamo tudi dve ŠOLI v KULTURI, ki bosta potekali v okviru projekta kulturno umetniške vzgoje IGRIŠČE ZA GLEDALIŠČE 2.0.

4. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder tokrat, poleg ustaljenega odrskega programa predstavlja še pogovorno in razstavno platformo Razstavljanje predstav. Z razstavljanjem predstav se Nagib v sodelovanju z dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor ter ostalo zaintresirano publiko posveča vprašanju produkcije prostora, kar se bo skozi sezono udejanilo tudi v razstavi in kritični intervenciji v prostorih Narodnega doma Maribor.

Vstopnice za Drugajanje so brezplačne, rezervacije in informacije na: info@bunker.si./Tickets for the festival are free of charge, reservations and information at info@bunker.si.

 

Izjema so vstopnice za predstavo Prva altruistična predstava – prodaja jih Narodni dom Maribor: 6 EUR, 5 EUR (dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi), za brezposelne vstop prost./Exception: tickets for The First Altruistic Performance – tickets sold by Narodni dom Maribor: 6 EUR, 5 EUR (pupils, students, pensioners, self‑employed in culture), free (unemployed): vstopnice@nd-mb.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.