Cepljenje proti HPV-ju brezplačno tudi za dečke

Medtem, ko se lahko že od leta 2009 na sistematskem pregledu v 6. razredu proti HPV-ju zastonj cepijo le deklice, bo letos prvič brezplačno cepljenje tudi za dečke. To je pomembno zaradi preprečevanja številnih rakavih in drugih obolenj v odraslosti.

Najpogostejše spolno prenosljive bolezni

Okužbe s HPV-jem (človeškim papilomavirusom) so namreč ene izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb; pravzaprav se večina spolno dejavnih oseb v življenju okužbi s HPV-jem. Ker ti virusi poleg drugih nevarnih okužb povzročajo tudi rakava obolenja, tako pri moških kot pri ženskah, je to resen problem. Pri ženskah HPV virusi povzročajo rak materničnega vratu, ki v svetu predstavlja enega najbolj pogostih rakov žensk v reproduktivnem obdobju in ima kar 50-odstotno smrtnost.

Kot opozarja Nina Jančar z ljubljanske Ginekološke klinike v Sloveniji, bodo imele deklice, cepljene proti HPV-ju »veliko manjše tveganje, da bodo zbolele s predrakavimi ali rakavimi spremembami materničnega vratu, zato bodo imele tudi manjšo verjetnost zdravljenja in s tem povezanih posledic.« Letno namreč v Sloveniji odkrijejo kar 1600 predrakavih sprememb materničnega vratu na leto.

Nevaren tudi za moške

Čeprav viruse HPV največkrat povezujemo z rakom materničnega vratu, ti povzročajo raka in druge bolezni tudi pri moških. Okužbe s HPV-jem pri moških povzročajo rak penisa, zadnjika in ustnega žrela. »V Sloveniji smo zelo dobri v ozaveščanju populacije, da je HPV nevaren za ženske, a zaostajamo pri tem, da je HPV virus, ki ne izbira spola in pri obeh povzroča rakava in nerakava obolenja,« je povedal Jaka Šikonja, študent medicine na ljubljanski medicinski fakulteti.

Tako bo letošnjim šolskim letom pa je cepljenje brezplačno tudi za šestošolce. Vse do zdaj so morali dečki in moški, ki so se želeli cepiti, cepljenje plačati.

Zgodnje cepljenje pomembno

Da se mladi cepi pred prvimi spolnimi odnosi je zelo smiselno, saj cepivo ne ščiti več pred virusi, s katerimi je bila oseba že okužena. Ker je okužba s HPV-jem tako pogosta, se večina ljudi okuži že kmalu po začetku spolne dejavnosti, zato so okužbe najpogostejše pri mladih med 15 in 25 leti. Okužbe s HPV-jem so sicer pogostejše pri tistih, ki imajo veliko spolnih partnerjev ali imajo spolne odnose z nekom, ki ima veliko partnerjev.

Vir: RTV Slo

Prejšnji članekDivja Slovenija je dokumentarni film, vreden naše dežele
Naslednji članekKaj pomenijo številke na kreditni kartici?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.