Divja Slovenija je dokumentarni film, vreden naše dežele

Premiero je doživel dokumentarni film Divja Slovenija, ki v malo manj kot eni uri in pol predstavi ekosistem Slovenije. Režiser in avtor Matej Vranič je skupaj s preostalimi ustvarjalci posnel čudovito simbiozo živali, ljudi in rastlin, ki smo ji lahko priča v naši mali deželi. S pripovedovalcem filma se podamo na prekrasno potovanje po Sloveniji, kjer spoznamo vse tisto, kar nam je bilo do zdaj mogoče celo skrito.

Divja Slovenija je čudovit primerek

Približno eno leto se je snemal dokumentarni film Mateja Vraniča, ki je pred leti nase že opozoril s filmom Ptice jezer: njihova vrnitev. On in soustvarjalci niso želeli govoriti o zgledih, a imajo za vzor vseeno angleške oddaje, ki jih vodi sir David Attenborough. In podobnost je očitna. Fantastični posnetki, prelepa naracija in magična zgodba, ki so jo spisali naši ekosistemi. Predstavljenih je več kot petdeset živalskih vrst, ki jih bodo mnogi šele prvič videli na tako velikem platnu. V ospredje so postavljene predvsem tiste vrste, ki so pogosto zapostavljene. Sesalci, ptice, žuželke in rastline, ki živijo okoli nas. Naj si bodo to alpski vrhovi, rečne globine ali pa zvoniki bližnjih cerkva.

Pet ekosistemov – alpski svet, kraško podzemlje, Jadransko morje, gozdovi Dinaridov in neskončne panonske ravnice gostijo številne živalske in rastlinske vrste.

Kakšno vlogo v vsem tem igramo mi pa lahko prav tako opazujemo v filmu. Interakcije živali z ljudmi, avtomobili, svetilkami in mnogim drugim. Vse je fascinantno in prikazuje kako lepo deželo imamo. Mogoče bi bil čas, da jo začnemo kolektivno tudi ceniti tako, kot bi si zaslužila.

O tem, kako prečudovit je dokumentarec, se lahko najlažje prepričaš kar na velikem platnu. Divja Slovenija je na sporedu tvojega kina in vsekakor izdelek, ki je vreden svojega denarja in naše dežele.

O filmu

Med visokimi alpskimi vrhovi se v snežni odeji skrivajo belke, kozorog pa ponosno dviga rogove. Mladič rjavega medveda se skobaca iz brloga. Belorepec z dvometrskimi perutmi se požene nad krapa. V morju plava jata kavalov. Film predstavlja pestro favno in floro naših krajev, pri čemer se osredotoča na sesalce in ptice, prikazane pa so še nekatere zanimive vrste dvoživk, rib, žuželk in rastlin. V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemne jame in pod gladino Jadranskega morja. Odstirajo se nam osupljive podrobnosti iz živalskega sveta.

O ustvarjalcu

Matej Vranič je slovenski profesionalni fotograf in filmski ustvarjalec. Zmagal je na tekmovanju Best Photography of Slovenia, leta 2017 pa je prejel naziv Slovenski naravoslovni fotograf leta. Njegove fotografije so bile razstavljene v številnih galerijah. Za revijo National Geographic Slovenija je pripravil vrsto zgodb o divjih živalih. Danes je, bolj kot na fotografijo, osredotočen na snemanje dokumentarnih filmov o prostoživečih živalih. V Kinodvoru smo predvajali njegov prvi celovečerni dokumentarni film, Ptice jezer.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMinimoto Open državno prvenstvo Vransko 2021 – ali z eno besedo »vztrajnost«
Naslednji članekCepljenje proti HPV-ju brezplačno tudi za dečke

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.