Cepljenje proti klopnemu meningitisu

Slovenija je med najbolj ogroženimi območji v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningitisa ali meningoencefalitisa. Pri nas je razširjen klop vrste Ixodes ricinus, ki lahko prenaša več bolezni, predvsem klopni meningoencefalitis in lymsko boreliozo.

Simptomi klopnega meningoencefalitisa

Simptomi teden ali dva po vbodu klopa spominjajo na gripo: slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol. Pri večini bolnikov sledi še druga faza bolezni z visoko temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo in bruhanjem, lahko celo z nezavestjo ali smrtjo.

Potek cepljenja

Proti meningoencefalitisu se lahko cepimo, kar stroka priporoča vsem, ki živijo ali se zadržujejo na območju z veliko okuženimi klopi. Cepljenje je obvezno le ta tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu (npr. za gozdne delavce).

Cepimo se lahko od enega leta starosti naprej. Cepljenje s prvima dvema odmerkoma se opravi v zimskih mesecih ali zgodaj spomladi z enomesečnim razmikom. Tako se vzpostavi zaščita še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 5–12 ali 9–12 mesecev, odvisno od cepiva. Nato se doda še poživitvene odmerke: čez 3 leta, kasneje pa na 5 let.

Prejšnji članekNova najdba okostja Neandertalca podpira idejo o pogrebih
Naslednji članekNovosti pri pridobivanju subvencije za zaposlitev mladih brezposelnih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.