Covid-19 bo do pomladi endemičen, pravi vlada

Medical worker wearing personal protective equipment doing corona virus swab on female patient - Covid19 test and health care concept
Foto: Alessandro Biascioli iz iStock

Vlada Republike Slovenije je v preteklem tednu na seji sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva. Posledično so ga poslali na obravnavo v Državni zbor Republike Slovenije.

S tem predlogom zakona so po besedah ministra za zdravje postavili pravne predloge, ki pomenijo, da bo koronavirus oziroma covid-19 po sprejetju postal endemično obolenje.

Celoten predlog zakona je združil ustrezne rešitve iz interventnih protikoronskih zakonov. Hkrati so v njem tudi posamezne rešitve vseh 10 protikoronskih paketov, ki jih je sprejela prejšnja vlada. Povedano drugače trenutna vlada je iz vseh paketov izluščila bistvene ukrepe in jih uvrstila v nov predlog zakona.

Kakšne so rešitve v predlogu zakona?

Med rešitvami najdemo tudi vzpostavitev pravnih podlag za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, ki delajo z obolelimi s COVID-19. Prav tako predlog zagotavlja sredstva iz proračuna RS za testiranja s testi HAG ter za cepljenje.

Bolj jasna je postala ureditev upravičencev in postopka za uveljavljanje pravice do denarne odškodnine zaradi škode, ki nastane zaradi cepljenja s cepivom proti COVID-19 ali zaradi uporabe zdravila za zdravljenje COVID-19. Predlog zakona zagotavlja tudi dodatna sredstva za naloge s področja javnega zdravja, ki jih NIJZ izvaja v zvezi s COVID-19.

Predlog zakona vsebuje še več rešitev, ki si jih lahko prebereš na uradni strani vlade.

VIRgov.si
Prejšnji članek10 neverjetnih dejstev o porabi hrane
Naslednji članek“Zima bo letos vaša prijateljica!” je prepričan Fjällräven

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.