Sponzorirano

Covid-19 bo do pomladi endemičen, pravi vlada

Medical worker wearing personal protective equipment doing corona virus swab on female patient - Covid19 test and health care concept
Foto: Alessandro Biascioli iz iStock
Sponzorirano

Vlada Republike Slovenije je v preteklem tednu na seji sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva. Posledično so ga poslali na obravnavo v Državni zbor Republike Slovenije.

S tem predlogom zakona so po besedah ministra za zdravje postavili pravne predloge, ki pomenijo, da bo koronavirus oziroma covid-19 po sprejetju postal endemično obolenje.

Sponzorirano

Celoten predlog zakona je združil ustrezne rešitve iz interventnih protikoronskih zakonov. Hkrati so v njem tudi posamezne rešitve vseh 10 protikoronskih paketov, ki jih je sprejela prejšnja vlada. Povedano drugače trenutna vlada je iz vseh paketov izluščila bistvene ukrepe in jih uvrstila v nov predlog zakona.

Kakšne so rešitve v predlogu zakona?

Med rešitvami najdemo tudi vzpostavitev pravnih podlag za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, ki delajo z obolelimi s COVID-19. Prav tako predlog zagotavlja sredstva iz proračuna RS za testiranja s testi HAG ter za cepljenje.

Bolj jasna je postala ureditev upravičencev in postopka za uveljavljanje pravice do denarne odškodnine zaradi škode, ki nastane zaradi cepljenja s cepivom proti COVID-19 ali zaradi uporabe zdravila za zdravljenje COVID-19. Predlog zakona zagotavlja tudi dodatna sredstva za naloge s področja javnega zdravja, ki jih NIJZ izvaja v zvezi s COVID-19.

Predlog zakona vsebuje še več rešitev, ki si jih lahko prebereš na uradni strani vlade.

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version