Covid-19: so naši ukrepi uspešni? Slovenija kaže znake stabilizacije

V teh dneh skoraj vsi redno spremljamo številke novih okužb za Slovenijo in ostale države. Predvsem priljubljeni so sledilci podatkov, kot je Worldometers. Te številke primerjajo trenutno stanje različnih držav, različnih velikosti, kultur in sprejetih ukrepov, zato jih ni smiselno preprosto primerjati med sabo. Worldometers sicer omogoča tudi razvrščanje po številu okužb in smrti na milijon prebivalcev, kjer je slika povsem drugačna in naenkrat kraljujejo mikro države, kot je San Marino. Toda tudi ti podatki kažejo le trenutno stanje. Kakšne pa so napovedi za bližnjo prihodnost?

Večina medijev redno poroča o pomembnosti sploščitve krivulje in da v Sloveniji še nismo na vrhu. To pa sodi iz primerjave med nami in drugimi državami. Pa vendar nismo Italija in nismo Kitajska. Ukrepe smo sprejeli ob drugačnih časih. Kako lahko torej vidimo učinke naših ukrepov in njihovega roka?

Tu pridejo na pomoč grafi. Linearne lestvice so odlične za primerjavo trenutnega stanja med različnimi državami, logaritmične lestvice pa so odlične za prikaz trendov. Znanstveni pisec, fizik in izobraževalec Aatish Bhatia je v sodelovanju z priljubljenim YouTube kanalom Minut Physics s podatkov univerze John Hopkins izdelal povsem drugačen pogled na hitrost širjenja covida-19. Na tej logaritmični lestvici primerja število okužb s številom novih primerov v zadnjem tednu. S tem lahko vidimo hitrost rasti novih okužb, oziroma drugače povedano, ali se hitrost okužb širi nekontrolirano.

Medtem ko najdemo večino držav na isti eksponentno rastoči liniji, kaže Slovenija očitne znake stabilizacije. Ti še niso na točki upadanja kot pri Kitajski in Južni Koreji, toda očitno je, da število novih okužb ne raste več tako hitro, kot pri naših sosedih in drugje po svetu.

To še ne pomeni, da je nevarnosti konec, in da se lahko začnemo družiti. Pomeni pa, da naši ukrepi kažejo znake uspeha in da smo na pravi poti. Torej ostani doma, še naprej se samo-izoliraj in prebrodili bomo to nevarno pandemijo.

How To Tell If We're Beating COVID-19

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.