Črna zobna pasta za bele zobe: mit ali resnica?

Verjetno si na policah v trgovini ali na Instagramu že opazil črne zobne paste, ki zagotavljajo bolj bele in čiste zobe ter sijoč nasmeh. In čeprav je slišati obetavno, resnica ni vedno takšna.

Aktivno oglje je črn prah, ki se ga najde v črnih zobnih pastah. Aktivno oglje je odlično za detox. V medicini ga uporabljajo predvsem pri zastrupitvah, saj nase veže strupe in jih odplakne s sabo. Podobno naj bi deloval tudi na zobeh – nase naj bi vezal umazanijo in trdovratne obloge, rezultat tega pa naj bi bili bolj beli zobje. To je seveda res, a do neke mere.

Aktivno oglje v prahu

Nekateri trdijo, da lahko aktivno oglje v zobnih pastah globinsko očisti zobe ter jih dolgotrajno pobeli, kar pa ni čisto res. Aktivno oglje nase sicer veže nečistočo, zob pa ne pobeli na globinski ravni, saj deluje le na površju. Tako tvoji rezultati ne bodo dolgotrajni. Uporaba črne zobne paste pa lahko definitivno vidno pobeli tvoje zobe, če rad piješ čaj in kavo, saj odstranjuje površinske madeže, ki ostanejo na zobeh.

Pri uporabi črne zobne paste moraš biti previden tudi zato, ker večina takih zobnih krem ne vsebuje fluora, ki je zelo pomemben za zdravje naših zob. Večina ljudi ga sicer zaužije dovolj z vodo in prehrano, a je vseeno treba biti previden. Prav tako je aktivno oglje abrazivno, kar pomeni, da z mehanskim učinkom brusi sklenino in beli zobe – celo preveč. Uporaba aktivnega oglja na zobeh naj bi na dolgi rok preveč stanjšala sklenino, posledica tega pa naj bi bila povečana občutljivost in izpostavljenost gnilobi.

Zobna pasta z aktivnim ogljem v prahu.Uporaba črne zobne paste je tako priporočljiva, ampak pod pogojem, da to ni edina zobna pasta, ki jo uporabljaš. Lahko jo uporabljaš kot dodatek k tvoji rutini ščetkanja zob, ne pa kot edino sredstvo, saj ne vsebuje fluora in je na dolgi rok morda škodljiva.

Kaj pa ti, si že poskusil ščetkanje z aktivnim ogljem? Kako se ti zdi?

Prejšnji članekKateri je bil prvi žvečilni gumi?
Naslednji članekUporaba mobilnega telefona tudi med hojo tvegano početje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.