Kateri je bil prvi žvečilni gumi?

Si se tudi ti kdaj spraševal, kaj sploh je žvečilni gumi? Kako nastane, zakaj ga žvečimo, pojemo pa ne? In najpomembneje – kdo si je izmislil žvečilni in kdaj?
Naravni žvečilni

Pred tisoči let so ljudje našli žvečilni gumi »naravne oblike«. To je bila smola, žvečili pa so tudi kakšno travo, vosek, zrno ali strjen drevesni sok.

Prvi žvečilni gumi na prodajnem trgu

Prvi proizveden in prodan žvečilni nas vrne v leto 1848, ko je John Bacon Curtis iznašel način za pretvorbo smrekine smole v žvečljivo in gumijasto obliko. Nalepka prve verzije žvečilnih se je glasila State of Maine Pure Spruce Gum. V izboljšani verziji je za mehkobo poskrbel petrolej, za večjo popularnost pa dodan okus.

John Bacon Curtis
John Bacon Curtis

Prvi patent

Curtis naj bi prvi prodajal žvečilni gumi, prvi patent pa je prejel Amos Taylor leta 1869, vendar ni žvečilnega gumija nikoli prodajal.

Začetki modernega žvečilnega gumija

Leta 1869 je mehiški general Antonio Lopez de Santa Anna žvečil chicle, kar je delil s Thomasom Adamsom. Chicle je snov iz določenih dreves, ki rastejo v delu Srednje Amerike (npr. drevo Spodilla), beseda pa ni prevedena v druge jezike.

Adams New York Chewing Gum
Adams New York Chewing Gum

Adams je tej snovi dodal le okus in tako ustvaril prvi približek modernega žvečilnega gumija. Prodaja je bila masovna, in sicer pod imenom Adams New York Chewing Gum.

Leta 1871 je Thomas Adams patentiral napravo in postopek za pripravo žvečilnih gumijev. S proizvodnjo Adams & Sons je ustvarjal razne okuse pod imeni Sour Orange, Back Jack itd. Težava je bila le še v vzdržljivosti okusa pri žvečenju.

Vzporedno z njim je to težavo skušalo odpraviti veliko proizvajalcev. Nastajale so nove oblike, razni okusi in uporabljale so se drugačne sestavine žvečilnih gumijev.

Današnji žvečilni gumijiŽvečilni gumi

Kam pa sega izvor popularnih žvečilnih gumijev, ki danes stojijo na policah trgovin?

Žvečilni gumiji, ki jih videvamo na slovenskih policah, so nastali v naslednjem kronološkem zaporedju:

Orbit – Wrigley Company, 1899, Združene države Amerike
Hubba Bubba -1979, Združene države Amerike
Airwaves – Wrigley Company, 2001, Združene države Amerike
Mentos – 2005 (podjetje prodaja sladkarije od leta 1932), Nizozemska

Skica smejkotov, ki pokajo balončke čingumov

Prejšnji članekTe srbijo zeleni prsti?
Naslednji članekČrna zobna pasta za bele zobe: mit ali resnica?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.