Te srbijo zeleni prsti?

Če vprašaš svojo babico, kaj je najboljše zdravilo za slabo voljo, ti bo takoj rekla, pojdi ven v naravo. Njihova generacija je dobesedno odraščala v gozdovih in na poljih. Zdravniki pa so v zadnjih letih začeli predpisovati vrtnarjenje za tiste bolnike, ki imajo depresijo.

Vsakemu, ki se spopada s psihičnimi motnjami, je priporočena telesna vadba in redno druženje s prijatelji. Dejansko pa je zelo pomembno ohranjati tudi stik z naravo. Sprehod po gozdu ima lahko tako zdravilen učinek kot blag antidepresiv.

Vrtnarjenje je zato odlična ideja za vse, ki bi radi pregnali žalost. Skrbeti za rastlino je manj naporno kot skrbeti za žival, vseeno pa vidiš, kako nekaj raste. Če imaš doma vrt, preživi nekaj časa zunaj. Otipaj zemljo, poslušaj ptičke, ki žvrgolijo zunaj. Odlična alternativa temu je tudi ambientalna glasba.

Rastline so v sodobnem kaosu nekaj lepega, zelena barva pa tudi pomirja. Zato ti priporočamo, da si v študentsko sobo namestiš kako rastlino ali dve in da se večkrat na teden sprehodiš po bližnjem parku. Tvoje duševno zdravje ti bo zelo hvaležno.

Če si bolj družabne narave, s seboj vzemi še nekaj prijateljev, odpravite se v Tivoli ali na Rožnik, s seboj vzemite malo hrane in si privoščite piknik v naravi. Topli jesenski dnevi so kot nalašč za občudovanje narave. Samo pazite na klope.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNaslednja destinacija – Savdska Arabija?!
Naslednji članekKateri je bil prvi žvečilni gumi?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.