Naslednja destinacija – Savdska Arabija?!

Za vse nadobudne turiste, ki želijo svoja (študentska) leta izkoristiti za širjenje horizontov s potovanji na različne dele sveta, spoznavanjem tujih kultur, verskih prepričanj, kulinarike in podobno, se je odprla nova ciljna destinacija. Savdska Arabija je namreč svoja vrata odprla turizmu. Kako, zakaj, kaj te tam čaka pa sledi v članku ?.

Zakaj takšen korak?

Savdska Arabija je država, katere gospodarstvo sloni na izvozu nafte. Da bi zmanjšali svojo ekonomsko odvisnost, so se odločili, da bodo poskusili s turizmom. Želijo namreč, da bi turizem do leta 2030 predstavljal 10 % GDP-ja, kar bi bilo 7 % več kot sedaj. Eden od vodilnih mož pri tovrstni odločitvi je bil njihov minister za turizem Ahmad al-Khateeb. Do leta 2030 namerava Savdska Arabija na leto privabiti sto milijonov tujih in domačih turistov. Vizume bo omogočala 49 državam.

Kako je bilo v preteklosti?

Omenjena kraljevina je sicer v preteklosti že odprla vrata mednarodnemu turizmu, saj so leta 2000 najeli francoske alpiniste, ki so turiste vodili na planinarjenje in jadralno padalstvo. Sicer je kazalo odlično, dokler se leto kasneje ni zgodil 11. september, teroristični napad, v katerem je sodelovalo tudi 15 državljanov Savdske Arabije. Od takrat je bil turizem fokusiran predvsem na domača tla, nadvse priljubljen pa je že od takrat verski turizem, saj vsako leto v sveti mesti Meka in Medina prispe kar 3 milijone muslimanov.

Do sedaj je bil edini način, za vstop kateregakoli tujca vstopi v državo, pridobitev poslovnega, delovnega, študentskega, vladnega/družinskega/delovnega obiska ali romarskega vizuma. Skratka vizum je bilo zelo težko oziroma nemogoče pridobiti, če tam nisi imel drugih obveznosti kot potešiti radovednost.

Kako bo tam sprejeta ženska populacija?

Sicer gre za izrazito islamsko državo, vendar so se odločili, da za ženske obiskovalke omilijo določena pravila. Ženskim turistkam ne bo potrebno nositi abaje, to je oblačilo, ki prekriva celotno telo in je še vedno obvezno za domačinke. Sicer pa bodo morala biti oblačila še vedno preprosta, kot navajajo v sporočilu za javnost, v katerem niso podrobnejši. Prav tako bodo ženske lahko vstopile v državo brez moškega spremstva.

Ostale omejitve?

Ker svojo vero globoko spoštujejo, bo obisk svetih mest Meke in Medine še vedno prepovedan za turiste ne-muslimanske veroizpovedi.

Kaj te tam čaka?

Kraljevina Savdska Arabija je obmorska država na Arabskem polotoku, na katerem zavzema približno 80 % celotne površine. Večino ozemlja predstavlja Velika arabska puščava s polpuščavskimi predeli in pokrajino z nizkim grmičevjem. Na jugozahodu je gorata provinca Asir, kjer se dviga najvišji vrh Džabal Savda s 3.133 m nadmorske višine.

Verske stavbe

Tam najdemo kar pet znamenitosti, zaščitenih s strani UNESCA. Oaza, grobnica, arhitektura, pristanišče in umetnost iz zgodovine. Znamenitosti, ki verjetno nobenega turista ne puščajo ravnodušnega. Poleg tega pa spoznavanja specifične kulture, kulinarike in načina življenja ne smemo zanemariti. Obiskal boš lahko tudi koralne grebene, mirujoče ognjenike in naravni rezervat, v katerem živijo redki arabski leopardi in sokoli. Ne bodo pa pozabili niti na ponudbo plezanja, trekingov in skokov s padalom.

Za namene množičnega turizma gradijo tudi številne luksuzne resorte, zgradili pa bodo tudi zabaviščno mesto, kjer bo tematski park, moto park in safari arena.

Vreme je toplo in suho, zato domačini pravijo, da se velikokrat ohladijo na prelepih obalah Rdečega morja ali na planoti Asir. Razgledi, kot pravijo, jemljejo dih.

Obala rdečega morja

Zanimivosti

  • Politični monopol vodi dinastija Al Saud, trenuten kralj je Salman bin Abdulaziz al-Saud. Salman je sprejel nekaj odločitev, ki rahljajo stroga muslimanska pravila. Med drugim je odločil, da lahko ženske, starejše od 21 let, pridobijo potni list in v tujino potujejo brez moškega spremstva. Junija lani so Savdijke dobile pravico, da vozijo.
  • Njihova populacija je 32 milijonov prebivalcev.
  • Življenjska doba moških je 73, žensk pa 76 let.
  • Valuta je riyal (en riyal je 0,25 €).
  • V Savdski Arabiji imajo najvišjo svetovno uporabo YouTube na prebivalca.
  • Alkohol je prepovedan, zato ga tudi turisti ne bodo mogli konzumirati.
  • Prepovedan je obisk kinematografov in gledališč.

Umetnost

Prepričana sem, da lahko turistično država res veliko ponudi, vendar se moramo zavedati njihovih konzervativnih nazorov in jih kot morebitni obiskovalci seveda tudi spoštovati.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

VIRBBC
Prejšnji članekŠtudent v Gambiji: Po poteh suženjstva
Naslednji članekTe srbijo zeleni prsti?

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.