Študent v Gambiji: Po poteh suženjstva

Po prvem tednu učenja in zabavanja otrok v Karierno-izobraževalnem centru, je za konec tedna ponovno sledil izlet. Tokrat smo se za tri dni odpravili v notranjost Gambije in v Senegal. Za izlet je vsak izmed nas odštel 200 €. V to ceno je bil vštet prevoz, prenočišče, ogledi muzejev, obisk safarija, hrana, vode in ogled Unesco zavarovanih področij.

Petek: safari in Kunta Kinteh

Zjutraj smo se odpravili čez mejo v Senegal, kjer smo obiskali safari park Fathala. Vozili smo se z džipi in videli žirafe, zebre, antilope, kuščarje, divje prašiče, nosorogi pa so se nam na žalost skrili.

Prostovoljci na džipu v safari parku
Foto: Marija Soldat

Po safariju smo odšli nazaj v Gambijo in se odpravili na daljšo vožnjo proti mestu Albreda, ki je izhodiščna točka za obisk otoka Kunta Kinteh. Med vožnjo z ladjico nas je ujel dež, kar se nam je zdelo v tistem trenutku precej zabavno, vendar smo kasneje vsi zboleli. Kunta Kinteh je bil v 19. stoletju glavna točka za izmenjavo sužnjev, ime pa je dobil po osebi iz novele Roots. Po noveli je posneta tudi serija z istim imenom. Na otoku stoji porušena utrdba, ki so jo zgradili Angleži in topovi, ki so jih uporabljali za obrambo.

Premraženi smo se vrnili z otoka in počakali na sončni zahod, potem pa imeli ples z domačini.

Kip pred muzejem suženjstva
Foto: Marija Soldat

Naslednji dan smo si ogledali muzej suženjstva, kjer so se cene za Gambijce in ne-Gambijce razlikovale za 120 DLS, kar je malo več kot 1 €. V muzeju je bilo predstavljeno orodje, ki so ga uporabljali, mučilne naprave in listine, na katerih je pisalo za kaj so menjavali sužnje (ogledala, školjke, tobak). Mislim, da nas je vse najbolj pretresel stavek We forgive but we don’t forget.

Sobota: muzej, šimpanzi in povodni konji

V soboto je sledila dolga vožnja do otoka MacCarthy, kjer smo odšli na vožnjo z ladjico in videli šimpanze ter povodne konje. Zvečer smo ponovno imeli tradicionalni ples, ki je znan po maski Kankurang. Plesali smo z otroki in se naučili novih Afriških korakov, ki jih lahko zdaj uporabimo tudi v Cvetličarni ali Cirkusu ?.

Šimpanz med drevesi
Foto: Marija Soldat

Za izlet se je odločila celotna ekipa prostovoljcev. Kljub temu, da smo se prehladili in naslednji teden vsi zboleli, nam ni žal.

Prejšnji članekJerneja Milost ne razume jamračev!
Naslednji članekNaslednja destinacija – Savdska Arabija?!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.